Ambasadorul SUA: Şi în Senatul american s-a mai greşit la legi

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a povestit, duminică, la Pro TV, cum în Senatul SUA s-a adoptat, din greşeală, o lege care conţinea dispoziţii contrare intenţiilor iniţiatorului proiectului, acest fapt fiind constatat abia după aprobarea documentului.

28 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul SUA: Şi în Senatul american s-a mai greşit la legi

Ambasadorul SUA: Şi în Senatul american s-a mai greşit la legi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am lucrat 17 ani şi jumătate pentru Senatul SUA. Am fost martorul unei întâmplări identice în Senatul american, unde a fost adoptată din greşeală o lege", a explicat ambasadorul la emisiunea "După 20 de ani".

El a spus că evenimentul s-a petrecut în anii 70, când, în timpul unei proceduri legislative, un membru de staff a introdus în proiectul legislativ dispoziţii care erau inverse intenţiilor iniţiatorilor legii.

"Era o lege mare, stufoasă şi complicată. Au adoptat-o şi la final când au citit-o, după adoptare - era deja la Preşedinte pentru promulgare - au spus: tocmai aţi viciat întreaga lege din cauza acestor dispoziţii. Legea a fost întoarsă şi a trebuit rescrisă pe de-a-ntregul. Astfel de lucruri se întâmplă. Oamenii stau până noaptea târziu, încercând să ia decizii şi au o lege complicată şi votează greşit. Se întâmplă. N-ar trebui, dar se întâmplă", a comentat diplomatul.

Întrebat care ar trebui să fie soluţia în cazul românesc, ambasadorul a spus: "Trebuie făcut ceea ce decide majoritatea parlamentară. Dacă majoritatea parlamentarilor crede că au făcut o greşeală şi vrea să schimbe (legea, n.red.), atunci ar trebui s-o schimbe", a spus el.

Întrebat dacă, în opinia sa, moţiunea de cenzură va trece sau nu, ambasadorul a evitat un răspuns: "Nu am nicio idee dacă va trece sau va pica. Chiar nu ştiu".

Întrebat dacă investitorii americani au o anumită percepţie legată de moţiunea de cenzură, ambasadorul a spus că va trebui văzută reacţia pieţei financiare:"Mi s-a spus de către unii economişti că va fi un efect negativ. Dacă este adevărat, atunci vor fi afectate interesele investiţionale existente în România. Dacă nu, nu".

El a avertizat că instabilitatea şi nesiguranţa ar putea afecta nivelul de încredere pe care România îl inspiră investitorilor.

"Pe de altă parte, dacă oamenii se uită la un program al opoziţiei şi spun «da, ar putea şi asta să meargă» şi dacă vor fi îndeplinite cerinţele FMI-ului, atunci ar putea să nu fie afectat nivelul de încredere", a spus ambasadorul, adăugând că va depinde de opoziţie, dacă va trece moţiunea, partidele acesteia trebuind să aibă un program care să respecte cerinţele FMI şi care să stabilizeze şi să consolideze economia românească.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici