Americanii nu sunt încântaţi de o cursă între Biden şi Trump la preşedinţia Statelor Unite ale Americii, arată un sondaj WP-ABC

Un sondaj realizat de ABC în colaborare cu Washington Post, în perioada 27 ianuarie-1 februarie, pe 1003 americani adulţi, arată că deşi preşedintele Joe Biden şi fostul preşedinte Donald Trump au avut un număr record de voturi în 2020, în acest moment al ciclului electoral pentru alegerile din 2024, americanii nu se arată prea entuziasmaţi cu privire la o posibilă cursă între aceşti doi lideri pentru ocuparea scaunului de la Casa Albă.

1047 afișări
Imaginea articolului Americanii nu sunt încântaţi de o cursă între Biden şi Trump la preşedinţia Statelor Unite ale Americii, arată un sondaj WP-ABC

Americanii nu sunt încântaţi de o cursă între Biden şi Trump la preşedinţia Statelor Unite ale Americii, arată în sondaj WP-ABC

Pe lângă faptul că cei doi lideri americani, Joe Biden şi Donald Trump, nu sunt doriţi de către cetăţenii americani, aceştia se confruntă cu probleme similare şi în cadrul propriilor partide politice.

Preşedintele Biden, care şi-a anunţat deja decizia de a candida pentru un nou mandat, nu are în prezent vreun oponent în cadrul nominalizării din partea democraţilor. Trump, însă, s-ar putea confrunta cu câteva provocări în planul său de a conduce partidul spre o a treia candidatură consecutivă.

Potrivit sondajului WP-ABC, între democraţii şi independenţii cu simpatii democrate, 58% susţin că ar prefera să aibă un alt candidat la alegerile din 2024, un număr aproape dublu decât numărul celor care îl susţin pe Biden (31%). Între republicani şi independenţii cu simpatii republicane, 49% susţin că ar prefera un alt candidat în locul lui Trump, în timp ce 44% îl susţin pe fostul preşedinte. Cifrele pentru ambele partide sunt aceleaşi ca cele dintr-un sondaj similar din septembrie 2022.

Doi lideri cunoscuţi, dar nepopulari

Mai mult de 6 din 10 americani (62%) susţin că ar fi „furioşi” sau „nemulţumiţi” dacă Biden ar fi reales în 2024, în timp ce 56% spun acelaşi lucru despre posibilitatea ca Trump să redevină preşedinte al SUA. Totodată, mai mult de o treime (36%) dintre respondenţi s-ar simţi „entuziasmaţi” sau „mulţumiţi, dar nu entuziasmaţi” dacă Biden ar fi reales, în timp ce 43% spun acelaşi lucru despre o posibilă victorie pentru Trump. Sunt, însă, importante şi sentimentele negative provocate de realegerea celor doi lideri. Mai mult de o treime dintre participanţii la sondaj (36%) spun că ar fi „furioşi” dacă Trump ar câştiga alegerile, iar 30% s-ar simţi la fel dacă Biden ar obţine încă un mandat. Mai puţin de 2 din 10 respondenţi sunt entuziasmaţi faţă de realegerea lui Trump (17%) şi doar 7% faţă de victoria lui Biden.

Câţi americani ar vota pentru Biden? Dar pentru Trump?

Acelaşi sondaj ne arată că într-o posibilă cursă între Biden şi Trump, 48% dintre votanţii înregistraţi în prezent ar vota pentru Trump, iar 45% pentru Biden, existând aici şi diferenţă în marja de eroare a sondajului. În jur de 9 din 10 democraţi îl susţin pe Biden şi acelaşi număr se înregistrează în rândul republicanilor care îl susţin pe Trump. Dintre independenţi, 50% îl susţin pe Trump şi 41% pe Biden.

Interesant este că se constată că mulţi oficiali republicani îl învinovăţesc pe Trump pentru eşecul partidului privind obţinerea controlului asupra Senatului sau câştigarea majorităţii în Cameră. Aceste lucruri, alături de acuzaţiile lui consecutive cu privire la alegerile din 2020, pe care le consideră „ilegale”, l-au adus în situaţia în care se confruntă cu o competiţie pentru nominalizarea din partea republicanilor pentru candidatul la prezidenţiale. Mulţi oficiali ai partidului cred că este momentul ca Trump să se retragă şi să fie ales un nou lider, deşi pentru publicul larg imaginea lui nu a fost prea afectată.

În cazul lui Biden, lucrurile stau puţin diferit. Deşi acesta s-a bucurat de succes la alegerile de la jumătatea mandatului, nu a câştigat şi simpatia alegătorilor. De asemenea, se pare că doar 42% dintre respondenţii sondajului sunt de acord cu modul în care s-a descurcat ca preşedinte, în timp ce 53% nu sunt de acord, iar 42% sunt complet împotriva calităţilor lui de preşedinte. Mai mult decât atât, 38% dintre respondenţi sunt mulţumiţi de cum a gestionat problema războiului din Ucraina, pe când 48% nu sunt mulţumiţi. Din punct de vedere financiar, 41% dintre americani cred că nu se descurcă bine cu banii de când a devenit Biden preşedinte, 42% spun că nu au fost înregistrate schimbări, iar 16% admit că se descurcă mai bine.

Cazurile de posesie a documentelor clasificate în care au fost implicaţi cei doi lideri sunt privite diferit atât de votanţi, cât şi de oficialii americani.

Astfel, americanii cred în proporţie de 48% că Biden a acţionat greşit, dar nu intenţionat, în timp ce 27% cred că a acţionat intenţionat şi ilegal şi doar 16 cred că nu a făcut nimic greşit

În cazul lui Trump, 45% cred că acesta a acţionat intenţionat şi ilegal, 29% cred că a acţionat greşit, dar nu intenţionat, iar 20% cred că nu a făcut nimic greşit. Democraţii sunt mai nemulţumiţi de ambele cazuri, 79% crezând că Trump a făcut un lucru ilegal, doar 5% spunând acelaşi lucru despre Biden. Printre republicani, 49% cred că Biden a acţionat ilegal, iar 16% spun acelaşi lucru despre Trump.

Susţinere fără prea mare entuziasm în cadrul propriilor partide

O treime din republicani şi independenţi cu simpatii republicane (33%) ar fi „entuziasmaţi” dacă Trump ar câştiga încă un mandat ca preşedinte, arată sondajul. În cazul lui Biden, doar 16% dintre democraţi ar simţi acelaşi lucru dacă acesta ar rămâne preşedinte al SUA, după alegerile din 2024.

Atât Trump, cât şi Biden, provoacă sentimente negative în partidele opuse. 6 din 10 republicani şi independenţi cu simpatii republicane susţin că ar fi „furioşi” dacă Biden ar fi reales, în timp ce 7 din 10 democraţi spun acelaşi lucru despre posibila victorie a lui Trump la alegeri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici