ANALIZĂ: Demisiile unor parlamentari nu duc la anticipate, ci la organizarea de parţiale

Demisiile în masă ale parlamentarilor opoziţiei nu pot determina declanşarea anticipatelor, ci determină organizarea de alegeri parţiale în colegiile de unde provin parlamentarii demisionari.

957 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Demisiile unor parlamentari nu duc la anticipate, ci la organizarea de parţiale

FOCUS: Demisiile unor parlamentari nu duc la anticipate, ci la organizarea de parţiale (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Alegerile anticipate se pot realiza, potrivit Constituţiei, după ce preşedintele ţării dizolvă Parlamentul, în condiţiile prevăzute de Constituţie.

"După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură", se arată în Constituţie.

O altă metodă pentru alegerea unui nou Parlament înainte de expirarea mandatului Legislativului în exerciţiu ar fi cea menţionată de preşedintele PNL vineri. Aceasta presupune un acord politic putere-opoziţie şi înseamnă, practic, ca toţi parlamentarii să demisioneze.

Însă demisia unor parlamentari, indiferent că ei reprezintă sau nu un grup politic întreg, nu atrage după sine declanşarea de legislative anticipate, ci organizarea de alegeri parţiale, în colegiile de unde provin parlamentarii demisionari.

Potrivit Constituţiei şi Regulamentelor Camerei şi Senatului, calitatea de parlamentar încetează la data întrunirii legale a Camerei nou-alese sau în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate ori de deces.

Potrivit Regulamentelor celor două Camere, parlamentarii pot demisiona prin cerere scrisă, adresată preşedintelui Camerei respective. Acesta, în şedinţă publică, îl întreabă pe parlamentarul respectiv dacă stăruie în demisie, iar dacă răspunde afirmativ sau nu se prezintă în Cameră pentru a răspunde, cu toate că fost înştiinţat, preşedintele declară locul vacant.

Regulamentul Camerei Deputaţilor precizeză şi că dacă cererea de demisie a fost depusă în ultima zi lucrătoare a unei sesiuni sau în timpul vacanţei parlamentare, deputatul este considerat demisionat la data depunerii cererii. Cererea trebuie să conţină legalizarea de semnătură dată în faţa notarului sau atestarea identităţii părţilor realizată de avocat.

Preşedintele PNL declara, vineri, că dacă puterea ar fi de acord cu anticipatele, o soluţie pentru ca tot procesul să nu dureze mult ar fi ca toţi parlamentarii să demisioneze, caz în care Guvernul rămâne în funcţie până la organizarea de alegeri, în 45 de zile.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni seară, că parlamentarii liberali doresc, după ce puterea a refuzat declanşarea de anticipate, ca deputaţii şi senatorii USL să demisioneze din funcţii, el precizând că vor urma discuţii cu partenerii din Uniune, înainte de hotărârea finală.

"Din ce am discutat deocamdată în această seară se poate degaja, şi sunt mandatat să comunic acest lucru, un consens în legătură nu numai cu disponibilitatea, dar cu dorinţa parlamentarilor liberali de a ne retrage din acest Parlament şi a nu reveni decât atunci când vom reveni prin votul românilor chemaţi la urne", a spus Antonescu.

(Material realizat de Departamentul Politic, politic@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici