Andi Cristea (S&D), vicepreşedinte al Comisiei AFET din Parlamentul European: Semnalul populist şi dezamăgirea sunt clare în Italia / Alta este miza anti-imigraţie, nu românii

Semnalul populist, dat şi exprimat prin rezultatul alegerilor din Italia este clar, însă "o coaliţie cu obiective pro-europene ar putea reseta jocul", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, eurodeputatul Andi Cristea, vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri externe (AFET) din Parlamentul European.

732 afișări
Imaginea articolului Andi Cristea (S&D), vicepreşedinte al Comisiei AFET din Parlamentul European: Semnalul populist şi dezamăgirea sunt clare în Italia / Alta este miza anti-imigraţie, nu românii

Andi Cristea (S&D), vicepreşedinte al Comisiei AFET din Parlamentul European: Semnalul populist şi dezamăgirea sunt clare în Italia / Alta este miza anti-imigraţie, nu românii

"Rezultatul alegerilor din Italia nu este dezastruos pentru Europa, dar nu este nici de bun augur. O coaliţie cu obiective pro-europene între Silvio Berlusconi şi centru-stânga ar putea reseta jocul, rămâne de văzut care va fi majoritatea la Roma, mai ales dupa demisia lui Matteo Renzi. În rest, semnalul populist şi dezamăgirea populară sunt clare, din nefericire. Sprijinul pentru M5S a venit masiv din partea sudică şi insulară, cu o dezvoltare economică sub media naţională, aflate în linia de contact cu migraţia. Esenţială este politica economică, dincolo de politica europeană, pentru că miza sunt locurile de muncă ale oamenilor”, a spus, pentru MEDIAFAX, europarlamentarul S&D Andi Cristea, vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri externe (AFET) din Legislativul european.

În ceea ce priveşte posibilele consecinţe ale rezultatelor scrutinului asupra condiţiei comunităţii românilor din Italia, vicepreşedintele Comisiei AFET din Parlamentul European, Andi Cristea (S&D) a mai spus, pentru MEDIAFAX: “Miza anti-imigraţie este alta, pe fundalul valului de refugiaţi şi imigranţi din Siria şi Africa. Este important să evităm aplecări populiste sau rasiste, cum au fost acum un deceniu, când dreapta era majoritară şi guverna. Sunt optimist că nu românii vor fi o ţinta în perioada următoare. Românii sunt bine integraţi şi competitivi pe piata forţei de muncă italiene.”.

Potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor din Italia, partidul populist antisistem Mişcarea Cinci Stele (M5S) a obţinut 32,5% în urma scrutinului parlamentar desfăşurat duminică în Italia. Pe locul doi se situează Partidul Democrat (PD, centru-stânga), cu 18,5%. Formaţiunea de extremă-dreapta Liga Nordului, condusă de Matteo Salvini, a obţinut 17,4%, iar Forza Italia (FI, centru-dreapta), partidul lui Silvio Berlusconi, 14%.

Partidul naţionalist-conservator Fraţii Italiei (FdI), condus de Giorgia Meloni, a primit 4,3% din voturi, partidul Liber şi Egali (LeU) 3,4%, formaţiunea +Europa 2,5%, Noi cu Italia 1,3%, iar Mişcarea Civică Populară 1%.

Matteo Renzi a anunţat, luni seară, decizia de a demisiona din funcţia de preşedinte al Partidului Democrat (centru-stânga), după rezultatul slab înregistrat în scrutinul parlamentar. "Am decis să demisionez din funcţia de lider al Partidului Democrat. Este necesar să deschidem o nouă pagină", a declarat Matteo Renzi într-un discurs rostit luni seară.

 


 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici