Andon (PC): Începerea urmăririi penale pentru miniştrii-parlamentari necesită şi avizul Camerelor

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor Sergiu Andon consideră că pentru începerea urmăririi penale a foştilor miniştri şi a miniştrilor care sunt parlamentari, ar fi nevoie, pe lângă avizul preşedintelui, şi de aprobarea Camerelor Parlamentului din care fac parte.

1 afișare
Imaginea articolului Andon (PC): Începerea urmăririi penale pentru miniştrii-parlamentari necesită şi avizul Camerelor

Andon (PC): Începerea urmăririi penale pentru miniştrii-parlamentari necesită şi avizul Camerelor

“În logica egalităţii în drepturi a cetăţenilor şi a independenţei justiţiei, nu ar trebui să fie nevoie şi de punctul de vedere, autorizaţia Parlamentului pentru începerea urmăririi penale a demnitarilor, dar în litera Constituţiei se pare că da”, a precizat pentru MEDIAFAX Sergiu Andon, deputat PC.

El a arătat că parlamentarilor care sunt miniştri sau foşti miniştri li se aplică prevederile Constituţiei referitoare la imunitatea miniştrilor, nu la cea a parlamentarilor.

Potrivit Constituţiei, parlamentarii au imunitate faţă de arestări şi percheziţii, nu şi pentru începerea urmăririi penale, dar pentru miniştri imunitatea este mai largă şi pentru simpla începere a urmăririi penale, în stare de libertate şi fără percheziţie, este nevoie şi de avizul instituţiilor din care fac parte, deci şi al Camerelor Parlamentului, a explicat Andon.

Sergiu Andon a arătat că textul Constituţiei referitor la imunitatea miniştrilor- parlamentari enumeră instituţiile fundamentale ale statului, Camerele Parlamentului şi Preşedinţia, care pot cere urmărirea penală a lor, folosind conjuncţia „şi” şi nu „sau”.

„În orice interpretare juridică, conjuncţia «şi», pusă între două subiecte sau predicate, exprimă voinţa legiuitorului ca acele două condiţii trebuie cumulate. Indiferent care ar fi opinia noastră din punctul de vedere al oportunităţii, Constituţia a fost aprobată prin referendum şi experienţa ultimei perioade ne arată că toate autorităţile trebuie să fie foarte atente la asemenea vicii de procedură sau de interpretare pentru că dacă sunt ignorate, mai devreme sau mai târziu, duc la invalidarea activităţii judiciare şi ridică excepţii de constituţionalitate”, a mai spus Andon.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici