Angela Merkel: Europa poate să înfrunte provocările globale "numai împreună"

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat, marţi, la UBB Cluj, că Europa poate să înfrunte provocările globale numai împreună, fiind nevoie de o nouă arhitectură europeană economică şi valutară pentru a nu se repeta o criză economică şi financiară.

31 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel: Europa poate să înfrunte provocările globale "numai împreună"

Angela Merkel: Europa poate să înfrunte provocările globale "numai împreună" (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Merkel a declarat, marţi, în discursul susţinut la UBB, că România şi Germania au un mare interes ca UE să fie consolidată drept o alianţă cu un destin comun.

"Noi ştim că Europa poate să înfrunte provocările globale numai împreună. Acest lucru este anevoios, cere compromisuri, dar pentru viitor este cel mai bun drum. Greşelile făcute în politica economică de către unele state pot duce la turbulenţe în întreaga UE. Noi trebuie să lucrăm să nu avem o repetare a crizei, avem nevoie de o nouă arhitectură a Uniunii, economică şi valutară, pentru ca UE să devină mai consolidată, mai robustă. România şi Germania au un mare interes, ca UE să fie consolidată drept o alianţă cu un destin comun, ţinând cont de efectele crizei economice-financiare internaţionale. Este o provocare care va fi înfruntată cu fermitate, dar care va cere eforturi ridicate în continuare", a afirmat Merkel.

Potrivit acesteia, Guvernul Germaniei doreşte să facă din pactul de stabilitate "un instrument eficient pentru a combate o politică de datorii", fiind nevoie "de sancţiuni dacă unii nu respectă aceste reguli generale".

"Dorim supravegherea şi ordonarea politicii economice între statele membre, aceste lucruri trebuie îmbunătăţite pentru a depista şi combate dezvoltările eronate. Trebuie să ne ocupăm de problema creării unui cadru pentru gestionarea crizelor care să emită stimulente statelor membre pentru o politică solidă financiară, care să facă posibilă şi o participare corespunzătoare a teritoriilor. Aici nu e vorba numai de zona euro, ci toate cele 27 de state membre trebuie să se oblige în acest sens. Avem nevoie de o creştere susţinută", a spus cancelarul Germaniei.

Angela Merkel a precizat că, la ora actuală, criza de datorii a zonei euro a evidenţiat însemnătatea unor finanţe publice sănătoase, problema fiind una dezbătură atât în Germania, cât şi în România.

"Eu ştiu că în România această temă este una importantă. Şi Guvernul german a adoptat la 1 septembrie un program de austeritate, avem discuţii asemănătoare, sunt măsuri dureroase astăzi, dar asta e mai bine decât să fie consecinţe imprevizibile în viitorul îndepărtat. Dacă vorbim de sustenabilitate, dacă vorbim despre politica în favoarea generaţiilor următoare, trebuie să avem finanţe de stat sănătoase", a subliniat Merkel.

Aceasta a spus că, primind titlul de Doctor Honoris Causa din partea unei universităţi "eminamente europene", UBB, vede o confirmare a faptului că "România şi Germania vor reprezenta valorile central europene şi vor fi mediatori într-o Europă comună".

Angela Merkel s-a aflat, marţi după-amiază, la Cluj-Napoca, unde a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Babeş-Bolyai" şi a inaugurat Institutul German al UBB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici