ANI: Proiectele de modificare a Legii ANI pot afecta iremediabil activitatea inspectorilor

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) transmite că adoptarea celor două proiecte de modificare a Legii 176/2010 privind funcţionarea instituţiei ar afecta iremediabil activitatea acesteia, diminuând sancţiunile aplicate, contrar unei decizii a Curţii Constituţionale.

142 afișări
Imaginea articolului ANI: Proiectele de modificare a Legii ANI pot afecta iremediabil activitatea inspectorilor

ANI: Proiectele de modificare a Legii ANI pot afecta iremediabil activitatea inspectorilor

ANI arată că proiectele în cauză urmăresc modificarea articolului 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 în sensul în care persoanele care s-au aflat în stare de incompatibilitate sau conflict de interese să poată ocupa orice altă funcţie, cu excepţia celei care a generat incidentul de integritate.

"Agenţia Naţională de Integritate consideră că adoptarea acestor propuneri ar afecta iremediabil activitatea de evaluare desfăşurată de inspectorii de integritate, eliminând complet caracterul disuasiv al sancţiunilor aplicate, precum şi obiectivele asumate în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", se spune în comunicatul instituţiei.

Astfel, potrivit ANI, cele două propuneri legislative urmăresc diminuarea sancţiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor şi instituie posibilitatea rotirii în funcţiile publice a celor care sunt incompatibili sau în conflict de interese.

Spre exemplu, un primar sau consilier local care a încălcat regimul conflictelor de interese sau al incompatibilităţilorar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului.

Potrivit Deciziei Curţii Constituţionale nr. 418/2014, "a accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcţia care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb ocupa orice altă funcţie eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii şi aplicabilităţii sancţiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput într-un stat de drept", aminteşte ANI.

Agenţia menţionează că a transmis instituţiilor relevante nu mai puţin de patru puncte de vedere cu privire la propunerile legislative de modificare a art. 25, alin. (2).

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, miercuri, cele două proiecte de modificare a legii ANI, constatând apoi că a fost "o eroare", deoarece, procedural, Senatul este prima cameră sesizată.

Unul din proiecte a fost iniţiat de de senatorul PC Cristina Anghel, iar celălalt de deputaţii Ciprian Nica, Eugen Nicolicea, Florea Daniel, Cosmin Necula, Luminiţa Adam şiVictor Roman (PSD), Kerekeş Karoly şi Marton Arpad (UDMR) şi Niculae Mircovici (Minorităţi).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici