Antonescu: A existat un acord semnat cu UDMR înaintea campaniei. Era un angajament de intenţie pentru guvernare în comun

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, că a existat un acord semnat de el şi Victor Ponta cu UDMR înaintea campaniei, pentru guvernare în comun, el adăugând că de la declanşarea campaniei şi până alegeri "foarte multe lucruri" nu au decurs potrivit celor stabilite.

1116 afișări
Imaginea articolului Antonescu: A existat un acord semnat cu UDMR înaintea campaniei. Era un angajament de intenţie pentru guvernare în comun

Antonescu si Ponta (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"A existat un asemenea acord, care era un angajament de intenţie pentru guvernare în comun, în raport cu care de la momentul semnării şi până la încheierea campaniei electorale foarte multe lucururi nu au decurs în conformitate cu spiritul de acolo şi care din punctul meu de vedere, cel puţin, pentru mine şi pentru PNL însemna dezlegarea de acest angajament", a declarat Antonescu, la Realitatea TV.

"Nu se putea nu pentru că am luat 67%, ci pentru că UDMR nu a fost un partener corect nici măcar din momentul semnării, sau fixării acelui angajament, care într-adevăr era între trei oameni, nu era un angajament de largă notorietate", a mai spus Antonescu.

El a mai susţinut că acordul ar fi fost realizat "pe nişte elemente, pe nişte reguli, pe nişte principii", însă reprezentanţii formaţiunii maghiare nu le-ar fi respectat.

"E vorba de un anumit spirit, e vorba de o anumită atitudine, uitaţi-vă la declaraţia domnului Ponta de la Târgu Jiu, la nobila sa declaraţie, cum s-a răspuns. La eforturile pe care noi, chiar şi acum, pe ultimii metri, le-am făcut pentru a putea să... nu să ne ţinem de cuvânt pentru că alţii nu se ţinuseră, dar să încercăm să construim acest lucru. Am vorbit despre câteva lucruri între care acel articol 1 din Constituţie, care are o valoare simbolică şi ei ştiu că noi nu vom accepta niciodată să-l schimbăm. Şi noi ştim de ce ei, şi am înţeles ani de zile de ce ei ţin la lucrul acesta, şi unii şi alţii ştim că prezenţa cuvântului «naţional» acolo nu face viaţa din România, unguri sau români, mai bună sau mai rea. Dar o minimă înţelegere în acest spirit putea să existe sau măcar un răspuns. Ori răspunsul a fost «noi vrem ministere». La următoarele alegeri", a mai afirmat preşedintele PNL.

Potrivit liderului PNL, acordul a fost semnat de el, alături de preşedintele PSD Victor Ponta şi liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Existenţa unui astfel de acord a fost confirmată, marţi seara, şi de preşedintele PSD, premierul Victor Ponta.

"A existat o discuţie înainte, eu când am spus că nu am ieşit să vorbesc aşa...a existat un acord în sensul că am avut o discuţie de principiu despre ce ar trebui să facem după alegeri în cazul unei crize guvernamentale", a spus Ponta la postul B1 TV.

El a ţinut să precizeze că era vorba despre o colaborare politică şi că nu a abandonat acest obiectiv, ci doar se regrupează.

Imediat după anunţarea primelor rezultate ale alegerilor, premierul Ponta a declarat că USL începe discuţii cu UDMR, pentru crearea unei majorităţi constituţionale.

Anunţul a produs unele reacţii de respingere în UDL.

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că decizia finală este ca UDMR să nu facă parte din Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici