Antonescu: Am respins ideea unui Guvern PDL-PNL

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, joi seară, că liberalii i-au spus şefului statului că îl susţin pe Klaus Iohannis ca premier pentru un mandat cel puţin până în septembrie 2010, excluzând un Guvern PDL-PNL, dar precizând că uşile nu sunt închise pentru PDL dacă l-ar susţine pe Iohannis.

17 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Am respins ideea unui Guvern PDL-PNL

Antonescu: Am respins ideea unui Guvern PDL-PNL (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

"Punctul nostru de vedere este ferm - Klaus Iohannis premier. Din punctul nostru de vedere, dacă şi PDL doreşte să se alăture susţinerii lui Iohannis, nu sunt uşile închise. Ceea ce pentru noi e limpede şi neschimbat este poziţia lui Klaus Iohannis ca prim-ministru şi, doi, nu un guvern politic, ci un guvern susţinut fie de o majoritate, fie chiar de un consens, cu oameni de competenţă, care să conducă cu autoritate ministerele şi care să fie susţinuţi de către partidele politice", a susţinut Crin Antonescu.

El a precizat că, din punct de vedere al duratei mandatului acestui eventual Guvern Iohannis, liberalii au propus o variantă în care ar putea conveni cu toţii ca acesta să aibă "cel puţin o durată până la 1 septembrie 2010".

Întrebat ce a spus preşedintele, liberalul a răspuns: "Nouă ne-a spus că se mai gândeşte şi mai discutăm".

"Am insistat din nou pe lângă preşedintele Traian Băsescu şi am reiterat poziţia noastră fermă pentru desemnarea lui Klaus Iohannis ca prim-ministru al României, pentru că este un om care şi-a dovedit competenţa, pentru faptul că este un independent necesar României, pentru că o majoritate parlamentară solidă îl susţine şi pentru faptul că opinia publică a primit cu încredere nominalizarea de către noi pentru funcţia de prim-ministru. Iohannis este o şansă poate istorică pentru România în acest moment dramatic şi e păcat să o ratăm din considerente politicianiste", a mai spus Antonescu.

El a subliniat că i-a repetat preşedintelui convingerea PNL că propunerea vizându-l pe Klaus Iohannis "nu e îndreptată împotriva domniei sale şi a PDL", precum şi faptul că, aşa cum a cerut, "majorităţile s-au verificat în Parlament şi prin declaraţia de principiu pe care au votat-o parlamentarii şi prin respingerea Guvernul Croitoru foarte recent".

Întrebat dacă şeful statului a menţionat din nou propunerea de a forma un guvern PDL-PNL, liderul PNL a spus că şeful statului a trecut în revistă acest lucru, susţinând că nu s-a pus "din capul locului" problema unui astfel de guvern în cadrul discuţiilor cu Băsescu.

"A trecut în revistă această posibilitate, pe care noi am respins-o categoric, pentru că nu de un Guvern sau o altă combinaţie politică are nevoie în acest moment România, ci are nevoie de un guvern condus de un independent, de tehnocraţi. (...) Nu am discutat despre un guvern PDL-PNL din capul locului. Asta e dorinţa domniei sale (Guvern PDL-PNL, cu premier PDL - n.r.), pe care nu o împărtăşim şi am spus-o foarte clar. Deci nici nu s-a pus problema", a adăugat liberalul.

Întrebat dacă după alegerile prezidenţiale ar putea discuta despre o asftel de formulă, Antonescu a menţionat că "după alegerile prezidenţiale cu Iohannis prim-ministru partidele vor discuta, el va avea o majoritate, majoritatea va fi constituită în jurul premierului şi în jurul obiectivelor sale de guvernare".

Solicitat să precizeze dacă nu ar fi posibilă şi o variantă fără Klaus Iohannis după prezidenţiale, Crin Antonescu a subliniat că în opinia sa Iohannis este o soluţie foarte bună.

"Nu e vorba că nu se poate, e o soluţie foarte bună pe care în cazul în care devin preşedinte o susţin din toate puterile pentru a rămâne, dacă va fi numit până atunci sau pentru a deveni premier al României, cu o susţinere majoritară în Parlament", a spus liderul PNL.

El a spus că preşedintele nu le-a dat detalii liberalilor despre nominalizarea unui alt indepenendent, menţionând că acesta a luat act de punctele de vedere ale liberalilor.

În plus, Antonescu a ţinut să facă precizări legate de "calculele electorale", menţionând că vizează o singură funcţie în statul român, "funcţia de preşedinte al României" pe care speră să o obţină la algerile prezidenţiale şi nu funcţia de premier sau preşedinte al Senatului, aşa cum s-ar fi speculat.

"Nicio altă speculaţie care s-a făcut în aceste zile nu are nicio legătură cu realitatea, nu mă interesează nici funcţia de prim-ministru, nici funcţia de preşedinte al Senatului pentru că cel puţin trei ani de acum încolo va fi ocupată de domnul Mircea Geoană, mă interesează preşedinţia României", a conchis Antonescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici