Antonescu, despre retragerea din cursa pentru prezidenţiale: Nu puteam expune partidul la o dezbatere despre mine şi Iohannis

Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat, luni seară, că retragerea sa din cursa pentru prezidenţiale a fost determinată de faptul că nu putea expune partidul la o dezbatere legată de oportunitatea candidaturii sale sau a lui Klaus Iohannis pentru Cotroceni, care a fost începută în PNL.

1121 afișări
Imaginea articolului Antonescu, despre retragerea din cursa pentru prezidenţiale: Nu puteam expune partidul la o dezbatere despre mine şi Iohannis

Crin Antonescu (Imagine: Lucian Radulescu/ Mediafax Foto)

Antonescu a spus, într-o intervenţie telefonică la Realitatea Tv, că nu a ieşit din politică, însă a renunţat la candidatura pentru prezidenţiale chiar dacă apreciază că este sau ar fi fost "de departe candidatul cel mai redutabil al dreptei".

"Eu nu am spus că eram singurul om care să-l bat pe Victor Ponta, sper să-l bată orice candidat sau contracandidat va avea din partea dreptei sau din partea unei societăţi care încearcă să respire liber. Eu am spus doar că aveam în acest moment cele mai multe atuuri", a precizat Antonescu.

El a afirmat că retragerea sa nu are de a face cu Traian Băsescu şi "cu nimeni şi nimic din afara PNL" sau din afara conştiinţei sale "perfect libere".

"Puteam eu să-mi permit faţă de partidul pe care l-am condus, şi care este PNL - cu 15 procente, cu 3 procente, cu 100 de procente, nu contează, e o instituţie în istoria acestei ţări - puteam să-mi pemit ca până în luna august în fiecare seară la dumneavoastră să vină un liberal care să spună «Antonescu e cel mai bun, Antonescu trebuie să candideze, Iohannis nu are nicio şansă». Altul să se ducă la un alt post de televiziune şi să spună, cum spuneau cei doi domni (LuLudovic Orbani TeTeodor Atanasiun.r.) «Iohannis trebuie să candideze că îmi spune mie lumea pe stradă că Antonescu nu şi Iohannis da». Eu nu puteam să fac asta pentru că nu avem timp, pentru că nu puteam expune partidul la aşa ceva şi pentru că, din punctul meu de vedere, a apăra până la capăt imaginea acestui partid e mai important decât să mă bat pe o candidatură care avea şansele ei", a afirmat Antonescu.

Fostul preşedinte al PNL a precizat că nu a făcut "niciodată un ţel în sine din a fi preşedintele României".

"Am mari îndoieli că un om cinstit ajuns preşedintele României nu va fi supus unor mari dezamăgiri, dar atâta vreme cât am simţit în spatele meu toată echipa de care eu eram responsabil ca lider, unită, am dat toate bătăliile şi am fost primul în prima linie. De aia, sigur am cicatrice, de aia tenul meu nu mai e aşa de fin. A fost o onoare pentru mine să duc această bătălie în primul rând", a declarat Antonescu.

De asemenea, el a afirmat că în momentul în care "în spate trupele se răsfiră şi opţiunile se împart" singura şansă ca partidul să aibă o opţiune unită şi să câştige timp şi singura şansă ca "în ceea ce se cheamă dreapta sau opoziţia anti-Ponta să se facă repede un aliniament comun" era retragerea sa.

Antonescu a precizat că nu ştie dacă gestul său va fi suficient.

"Eu am socotit de cuviinţă că asta era de făcut şi asta am făcut. De ce nu l-am sunat eu pe Klaus Iohannis să-l anunţ? Pentru că la această decizie aveam dreptul, pe deplin, numai eu. Klaus Iohannis nu era luat pe nepregătite, de vreme ce unii oameni deja umblau prin oraş vorbind că nu mai pot traversa că-i prind cetăţenii şi spun să-l pună pe Iohannis, nu pe Antonescu. Klaus Iohannis era în temă cu asta. Nu am avut din păcate o discuţie tranşantă atunci când am discutat ultima oară, luni seara, cu Klaus Iohannis şi l-am întrebat: vrei să intri, vrei să candidezi la Preşedinţie, crezi că eşti mai bine plasat, facem o discuţie despre asta? Mi-a spus că nu, n-ar vrea, dar totuşi să facem nişte studii până prin luna august. Şi atunci, decât să fac studii până în luna august, prefer să încerc acum, prin ce ţine de mine, să dau şansa grăbirii lucrurilor şi adunării cât mai largi în primul rând a PNL, dar poate mai mult decât atât, în spatele unui candidat care să aibă o şansă, care candidat presupun că va fi Klaus Iohannis, dar în legătură cu care rămâne să vedem ce se va întâmpla", a mai afirmat fostul preşedinte al PNL.

El a menţionat că Ludovic Orban sau Teodor Atanasiu nu ar fi "umblat prin oraş povestind cum le cere lor lumea să schimbe candidatul dacă nu ar fi ştiut că domnul Iohannis doreşte să candideze".

"Astea sunt lucruri pe care cei cu oarecare experienţă politică şi, slavă Domnului, am destulă, le ştiu", a mai spus Antonescu.

Fostul lider al PNL a precizat că în partid există o oscilaţie între ideea că succesul politic se poate realiza prin muncă de partid şi cea a "liderului salvator".

"Mirajul pentru oamenii cu cote de încredere înaltă, oamenii care stau bine în sondaje, tentaţia că asta ar putea suplini acest tip de muncă (de partid prin reţele electorale, n.r.) a existat totdeauna. Am beneficiat şi eu de ea, e normal să beneficieze şi Klaus Iohannis. 20% era posibil, 20% nu s-a realizat, iar eu am spus că mă retrag din fruntea partidului pentru că nu ştiam că, de exemplu, Klaus Iohannis e dispus să intre în bătălie. Am spus că mă retrag doar din fruntea partidului pentru că proiectul pe care eu l-am gândit şi de la înfiinţarea şi de la ceea ce s-a câştigat ca poziţie în administaţia locală de exemplu, ca armament de băgat în depozitul partidului pentru bătălia electorală, dacă acesta ar fi fost folosit, am fi reuşit să-l folosim la maximum, cu peste 20% altul era proiectul şi acel proiect continuam să-l angajez ca preşedinte de partid. Pentru acest proiect în care astăzi suntem condamnaţi să ne retragem cred că e bine să schimbăm liderul partidului", a mai declarat Antonescu.

El a fost întrebat dacă ar garanta pentru Klaus Iohannis ca preşedinte al României, astfel încât acesta să primească votul în alegeri.

"Sunt convins că are calităţi pentru a fi, sau a fi fost, un prim-ministru bun. Cred că şi un lider de partid bun poate să fie. Nu ştiu, nici eu, mult mai mult decât dumneavoastră în acest moment, ce fel de candidat şi ce fel de preşedinte ar fi Klaus Iohannis. Evident că o să încerc să aflu mai repede decât dumneavoastră, evident că pornesc cu încredere, pentru că e vorba totuşi de un om care dacă despre care eu cred că poate fi un bun prim-ministru, există bune şanse să fie şi un bun preşedinte. Însă răspunzând exact, şi nu cu texte din papagaliceala de partid, v-am spus exact ceea ce cred în acest moment. Oricum, îl cunosc suficient de bine pe domnul Ponta ca să ştiu ce fel de preşedinte ar fi şi atunci îl susţin pe domnul Iohannis dacă o fi sau pe domnul Predoiu, după care nu mă înnebunesc foarte tare, din motiv de Ponta", a mai declarat fostul preşedinte al PNL.

De asemenea, el a precizat că va sprijini candidatura lui Iohannis, ori a contracandidatului lui Victor Ponta, cu tot ceea ce are de dat ca sprijin într-o asemenea campanie, până în ultimul minut.

Antonescu a afirmat că decizia sa de a nu mai candida la alegerile prezidenţiale este una cât se poate de serioasă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici