Antonescu: Geoană trebuie schimbat de la Senat. Greii PSD sunt Victor Ponta şi echipa sa

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat în exclusivitate pentru "Gândul" că PSD trebuie să ia o decizie rapidă în cazul Geoană, deoarece acesta nu mai reprezintă USL în Senat.

721 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Geoană trebuie schimbat de la Senat. Greii PSD sunt Victor Ponta şi echipa sa

Crin Antonescu (Imagine: Thomas Campean/Mediafax Foto)

El a catalogat drept "neinspirate" declaraţiile făcute de Ion Iliescu şi Adrian Năstase, cărora le transmite că greii PSD sunt Victor Ponta şi echipa sa, deoarece pot aduce partidul la guvernare.

Prezentăm integral interviul acordat de Crin Antonescu pentru gandul.info:

Reporter: În acest moment există o stare conflictuală la nivelul PSD, care afectează imaginea USL. Cum este percepută de PNL?

Crin Antonescu: Imaginea USL trebuie să transmită unitate şi hotărâre. Pentru mine semnificative sunt atitudinea preşedintelui Victor Ponta şi decizia luată prin vot unanim de forul de conducere al partidului, iar acestea arată unitate şi hotărâre. Comentarii sau declaraţii personale mai puţin inspirate pot schimba doar impresia, nu şi realitatea.

Rep: Vă referiţi la domnii Năstase şi Iliescu?

C.A.: În legătură cu presupusul conflict cu aşa-numiţii grei ai partidului, trebuie să spun foarte deschis ce cred: eu cred că greii PSD sunt cei care pot aduce acest partid la guvernare, deci greii PSD sunt Victor Ponta şi echipa sa. Ion Iliescu şi Adrian Năstase sunt oameni cu experienţă importantă, toată lumea îi ia în considerare, am spus însă ce cred şi cred că am spus-o foarte clar.

Rep.: Ce va face PNL dacă situaţia din PSD se va accentua?

C.A.: PNL are nevoie de un partener puternic şi de încredere. Sper că lucrurile vor fi tranşate rapid şi categoric de către actuala conducere.

Rep.: Este PNL dispus să colaboreze şi cu o altă conducere a PSD?

C.A.: Noi am construit un parteneriat politic şi instituţional printre ale cărei premise se numără şi încrederea reciprocă dintre liderii actuali. Relaţia personală dintre mine şi Victor Ponta, dintre secretarul general al PNL, Eduard Hellvig, şi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, sunt o premieră în politica românească şi o şansă excepţională pentru succesul şi durabilitatea acestei construcţii. Chiar dacă am admite ca ipoteză un Congres Extraordinar, sunt convins că acesta l-ar reconfirma pe Victor Ponta ca preşedinte. Pentru mine USL este o construcţie pentru viitor, iar în PSD viitorul este Victor Ponta.

Rep.: Domnul Geoană mai reprezintă USL în Senat, îl mai simţiţi parte a USL?

C.A.: Răspunsul meu este "nu" şi toţi cei care cred că demersul domnului Ponta are motivaţii strict personale se înşală.

Rep.: Ce se va întâmpla în Senat?

C.A.: Probabil se va ajunge la votul plenului, acolo unde PNL îşi va susţine fără ezitare partenerii.

Rep.: Nu credeţi că se poate ajunge astfel la un blocaj în Senat?

C.A.: Nu cred că blocajul Senatului poate veni de aici, în Senat este o majoritate fragilă şi uneori schimbătoare. Pe fiecare problemă, pe fiecare vot există o majoritate. Va exista o majoritate şi pentru un eventual vot pentru preşedinţia Senatului.

Rep.: Credeţi că USL trebuie să meargă cu demersul de înlocuire a domnului Geoană chiar cu riscul pierderii acestei funcţii?

C.A.: Cred că la întrebarea asta au răspuns lideri PSD mai exact decât mine, mai simplu spus, nu prea avem ce pierde şi cred că este o dovadă de consecvenţă să ne asumăm riscuri.

Rep.: Ce mesaj le transmiteţi celor din PSD?

C.A.: Să conteze pe PNL ca pe adevăraţi aliaţi şi sunt convins că la experienţa şi forţa lor politică vor reuşi să tranşeze foarte rapid bine această problemă.

Rep.: Pe domnul Geoană îl mai vedeţi în PSD sau în afara PSD, în interiorul sau în afara USL?

C.A.: Toţi cei care doresc cu bune intenţii să lupte politic sub culorile USL sunt bineveniţi. În ceea ce priveşte situaţia domnului Geoană, este o chestiune strict a PSD.

Rep.: Cât a avut de suferit USL din cauza acestor tensiuni?

C.A.: De câte ori există o criză mai mare sau mai mică, punctele se pierd sau se câştigă în funcţie de deznodământul ei. Dacă PSD va încheia cu bine această criză, USL câştigă.

Rep.: Ce înseamnă cu bine?

C.A.: Cu bine înseamnă să se dovedească un partid hotărât şi un partid a cărui conducere să nu fie pusă nicio secundă sub semnul îndoielii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici