Antonescu îi răspunde lui Orban: E preocupat de formule de împărţire a pielii ursului din pădure

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, că Ludovic Orban este preocupat de un discurs orientat spre tradiţionalele aranjamente de împărţire a puterii sau a pielii ursului din pădure, el spunând să nu s-a pripit atunci când a afirmat că nu candidează dacă nu va fi vot pe liste.

15 afișări
Imaginea articolului Antonescu îi răspunde lui Orban: E preocupat de formule de împărţire a pielii ursului din pădure

Antonescu îi răspunde lui Orban: E preocupat de formule de împărţire a pielii ursului din pădure (Imagine: Mediafax Foto)

Întrebat, la Antena 3, cum comentează faptul că Ludovic Orban a spus că el trebuie propus candiat oficial la preşedinte, iar Călin Popescu Tăriceanu candidat pentru funcţia de premier, Crin Antonescu a replicat: "Din păcate, Ludovic Orban demonstrează şi cu această idee că e preocupat doar de un discurs întors către partid, către tradiţionalele aranjamente, negocieri, formule de împărţire a puterii sau a pieii ursului din pădure".

"Nu contest dreptul lui Orban, îi mulţumesc că e de părere că ar trebui să fiu candidat la Preşedinţie în 2014 sau că Tăriceanu să fie prim-ministru. Este de totală inactualitate acum să ne împărţim între noi aceste lucruri. Acum, de actualitate e ce proiect pentru reformarea PNL e ales de Congres. Asta e tema mea, nu cum ne aşezăm noi într-o poziţie imaginară şi dacă Orban nu a înţeles că nu mai este asta tema Congresului, o spun încă o dată. Nu doresc la Congres să spunem cine va fi candidat la Preşedinţie, la prim-ministru, ci să spun cum îmi imaginez eu că trebuie şi putem să facem din PNL un partid puternic. Cu totul departe de mine şi de partid cine va fi candidatul în 2014, avem tot timpul, ţinta noastră e 2012", a susţinut Antonescu.

El a spus că în martie 2009 când a fost ales preşedinte al PNL a făcut angajamente de reformă a partidului pe care nu a putut să le lucreze decât indirect din cauza celor două rânduri de alegeri, precizând că acum îşi pune problema să-şi fac datoria de preşedinte al PNL, dacă este reales.

Întrebat cum comentează faptul că Orban a spus că s-a cam pripit când a declarat că nu candidează în cazul în care nu i se acceptă mandatul pe care îl cere, Crin Antonescu a menţionat că nu s-a pripit, dând asigurări că se va ţine de cuvânt. "E aprecierea domnului Orban, eu nu-mi aduc aminte să fi făcut o altă declaraţie asupra căreia să revin pentru că am făcut-o pripit. Nu m-am pripit în orice caz mă ţin de cuvânt", a spus Antonescu.

Preşedintele liberalilor a subliniat, cu toată consideraţia pentru Ludovic Orban sau pentru Viorel Cataramă sau pentru cine eventual ar mai candida la preşedinţie, că în acest moment "nu dinspre ei vine posibilitatea sau pericolul" ca el să nu mai fie preşedintele PNL, "ci dinspre corpul acestui partid care va accepta sau nu ştacheta", acolo unde doreşte să o ridice.

Antonescu a precizat că în cazul unui eşec al proiectului său se va retrage de la şefia PNL.

"În politică există riscuri întotdeauna şi trebuie să ai curajul să ţi le asumi. E evident că şi dacă până în 2012 dacă eu constat că proiectul meu nu merge eu mă retrag. Eu în acest monent solicit nişte mecanisme statutare prin care să putem reforma partidul, la momentul în care eu văd cum sunt capabil să acţionez dacă mi se dau aceste instrumente, cum sunt alături de mine colegii împreună cu care asum această linie încep să văd cum se mişcă structurile partidului, dacă se deschide sau nu. Văd dacă mintea şi acţiunea oamenilor lasă a se înţelege că am căzut cu toţii de acord, că nu se mai poate aşa, că nu ne mai putem învârti în cercul ăsta mic în care ne împărţim noi, ăla prim-ministru, ăla candidat la Preşedinţie etc", a mai spus liderul PNL.

În privinţa menajării publice a relaţiei sale cu Orban şi refuzul de a adresa cuvinte pe care să le regrete, Crin Antonescu a menţionat că el a făcut asta şi în raport cu Tăriceanu, în 2009, deşi de acesta nu îl legau "atât de multe lucruri" câte îl leagă de Ludovic Orban.

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni seară, că nu crede că Antonescu îşi va retrage candidatura dacă Congresul îi va respinge propunerea privind alegerea noii conduceri prin vot pe liste, menţionând că actualul preşedinte al partidului poate s-a pripit făcând anunţul.

Întrebat dacă Antonescu iese din joc dacă votul pe listă cade, Orban a replicat că nu crede că Antonescu va renunţa la candidatură. "Nu cred că renunţă la candidatura la preşedinţie. Poate că s-a pripit. Nici nu-mi doresc să renunţe la candidatura la preşedinţie, pentru că-n momentul în care am intrat în competiţie vreau să fie una loială, serioasă, pe proiecte, în care să câştige cel mai bun", a susţinut, la Realitatea Tv, Ludovic Orban.

La o nouă rundă de întrebări privind respectarea angajamentului luat sistematic de Antonescu că nu va candida în cazul în care va fi înfrânt de DP şi Congres, Orban a replicat, ulterior: "Nu pot să vă dau un răspuns încă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici