Antonescu: La ce să facem referendum pe tema câinilor? E clar că oamenii nu vor maidanezi pe străzi

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, joi, la Cluj, că nu este de acord cu organizarea unui referendum în Bucureşti pe tema câinilor vagabonzi, spunând că acest demers "nu are ce să comunice nou despre voinţa cetăţenilor", fiind clar că oamenii vor să nu mai existe câini pe străzi.

1420 afișări
Imaginea articolului Antonescu: La ce să facem referendum pe tema câinilor? E clar că oamenii nu vor maidanezi pe străzi

Crin Antonescu (Imagine: Alex Moise/Mediafax Foto)

Crin Antonescu a declarat, în timpul unei vizite pe şantierul noii piste a Aeroportului Internaţional din Cluj-Napoca, că bucureştenii vor doar să nu mai existe câini vagabonzi pe străzi.

"Îmi spun o părere personală, ca simplu cetăţean şi locuitor al Bucureştiului: referendumul nu are ce să comunice nou despre voinţa cetăţenilor. Răspunsul e clar: niciun bucureştean, şi cel mai mare iubitor de câini - şi mă număr printre iubitorii de câini - nu vrea să existe vreun câine vagabond pe stradă. Şi atunci, la ce să fac referendum?", a spus Antonescu.

Întrebat cum comentează situaţia copilului ucis de câini în Bucureşti, Antonescu a spus că singurul lucru pe care îl simte toată lumea, dincolo de durere şi de solidaritate cu familia victimei şi dincolo de indignare, este un lucru dureros de simplu - că România nu poate avea pretenţia că este o ţară civilizată cât timp se întâmplă aşa ceva.

"Al doilea lucru pe care vreau să îl spun este că e cu adevărat dezgustător dacă ajungi să vezi cum unii politicieni încearcă să câştige nişte puncte electorale, să arunce vina pe alţii, să speculeze până şi o asemenea tragedie, când este evident că este o problemă a noastră a tuturor, ca societate, ca administraţie", a spus Antonescu.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat, miercuri, că municipalitatea va organiza un referendum local privind eutanasierea câinilor vagabonzi şi va face, legat de această problemă, "exact ceea ce vrea populaţia", precizând că a convocat o şedinţă de îndată a CGMB pentru vineri.

Oprescu a arătat că, potrivit Legii referendumului nr. 3/2000, "obiectul şi data referendumului local se stabilesc şi se aduc la cunoştinţă publică cu cel puţin 20 de zile înainte de ziua desfăşurării acestuia", iar "referendumul local se poate organiza într-o singură zi, care poate fi numai duminica" (articolul 16).

Astfel, referendumul local ar putea avea loc în ultima duminică din luna septembrie sau în prima duminică din octombrie.

Potrivit edilului-şef al Capitalei, referendumul va avea o singură întrebare, respectiv "Sunteţi de acord cu măsura radicală (eutanasierea câinilor fără stăpân - n.r.)?".

Sorin Oprescu a mai spus că, dacă bucureştenii se vor pronunţa la referendum pentru eutanasierea câinilor vagabonzi, atunci el va putea "pune presiune" pe parlamentari, în vederea adoptării unui act normativ "cum vrea poporul", legat de această problemă.

Întrebat cum va vota la referendum, primarul general nu a dorit să răspundă, rezumându-se să spună că va vota. El a adăugat că va spune cum a votat după referendum.

Un copil în vârstă de patru ani a murit, luni, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML). Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de muşcături de câini.

Procurorii Parchetului instanţei supreme fac cercetări în acest caz, fiind făcute şi verificări privind respectarea legislaţiei legate de gestionarea câinilor fără stăpân.

Antonescu: Problema câinilor nu e una de legislaţie.Şi dacă vrei să ucizi câini, trebuie să-i prinzi

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, afirmă că problema privind câinii vagabonzi nu ţine de legislaţie şi că sunt municipii din ţară care au făcut progrese pentru a rezolva situaţia chiar cu legile actuale, adăugând: "Şi dacă vrei să ucizi câini, trebuie să-i prinzi".

Preşedintele Senatului a subliniat, joi, la Cluj, că nu este de acord cu faptul că problema câinilor vagabonzi este una legislativă.

"În legislaţia privitoare la acest subiect au existat modificări. Sigur că există legi care s-au schimbat, care s-au modificat, există o lege la Camera Deputaţilor, dar, dacă nu înţelegem că problema nu este una de legislaţie şi că nu legislaţia în vigoare a împiedicat rezolvarea problemei, nu am făcut nimic. Sunt municipii în România, cu această legislaţie, care au făcut progrese semnificative pentru a rezolva problema", a afirmat Crin Antonescu.

Antonescu a spus că problema nu este dacă să fie ucişi sau nu câini, ci ca pe stradă să nu se afle câini fără stăpân.

"Şi dacă vrei să ucizi câini, trebuie să-i prinzi. Problema este că ai nevoie de un plan, de un buget, de nişte oameni care să prindă aceşti câini. Problema de civilizaţie este ca pe stradă să nu mai fie câini vagabonzi", a subliniat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici