Antonescu: Nu excludem PNL şi UDMR în aceeaşi majoritate, dar ne respectăm dacă nu guvernăm împreună

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că s-a discutat cu UDMR poziţionarea fiecărei formaţiuni în raport cu al doilea mandat al lui Băsescu, el menţionând că acordul dintre PNLşi UDMR prevede o guvernare comună, dar dacă nu se întâmplă acest lucru, raporturile vor fi de respect.

20 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Nu excludem PNL şi UDMR în aceeaşi majoritate, dar ne respectăm dacă nu guvernăm împreună

Antonescu: Nu excludem PNL şi UDMR în aceeaşi majoritate, dar ne respectăm dacă nu guvernăm împreună (Imagine: Mediafax Foto)

"Noi am discutat astăzi privitor la poziţionarea fiecăruia dintre noi în raport cu realitatea politică a celui de-al doilea mandat al preşedintelui Traian Băsescu şi în legătură cu fondul acordului pe care lam avut între noi. Aş vrea să spun din capul locului că mulţumesc UDMR-ului pentru modul în care pe parcursul perioadei de dinaintea alegerilor şi în timptul alegerilor a acţionat în deplina respectare a acordului pe care l-am avut între noi", a susţinut Antonescu.

Liderul PNL a precizat că în acrodul cu Uniunea exista un punct care prevedea ca PNL şi UDMR să meargă împreună la guvernare, dar a menţionat că dacă această prevedere nu poate fi îndeplinită, iar URMR ar intra la guvernare sau invers, raporturile dintre cele două formaţiuni vor fi de respect şi de comunicare.

"Evident în legătură cu acest acord există un punct care spune că vom încerca să mergem împreună la guvernare care ar putea fi sau nu îndeplinit în funcţie de discuţiile care se poartă astăzi. Chiar dacă nu va fi posibil acest lucru , raporturile dintre noi şi UDMR vor rămâne raporturi de respect, de comunicare şi în situaţia ăn care UDMR-ul va fi la guvernare şi noi nu, sau teoretic invers cred că aceste lucruri pot să rămână în vigoare", a spus Crin Antonescu.

El a explicat că liberalii înţeleg foarte bine că "fiecare partid, fiecare formaţiune politică este în primul rând determinată şi responsabilă în faţa propriului electorat".

"Fiecare dintre noi încercăm să dăm un răspuns, să dăm soluţii pentru ceea ce înseamnă interesul naţional, dar evident că aceste sunt înţelese în raport cu electoratul propriu, cu mandatul pe care îl ai şi cu obligaţiile pe care le ai faţă de electoratul propriu. În această privinţă sigur că între noi şi UDMR există diferenţe semnificative şi putem înţelege şi unii şi alţii aceste diferenţe şi faptul că într-un moment sau altul, într-un moment cum este acesta putem să avem soluţii diferite rămânând fiecare consecvenţi cu această obligaţie faţă de electoratul nostru", a argumentat Antonescu.

El a mai spus că nu este exclusă situaţia în care PNL şi UDMR s-ar putea "regăsi în aceeaşi majoritate", situaţie care nu este exclusă, dar care în termeni pragmatici depinde foarte mult de ceea ce se va discuta între liberali şi PDL şi între PNL şi preşedintele României, dar în situaţia în care ne-am regăsi în aceeaşi majoritate, "principiile comune de guvernare" menţionate în acordul dintre liberali şi Uniune "sunt cât se poate de active".

"Împreună vom susţine într-o asemenea coaliţie principiile şi criteriile şi de alcătuire a Guvernului şi de acţiune politică şi de bună. În această privinţă deocamdată nu putem da un răspuns, vom vedea ce se va întâmpla mai departe şi cred că deocamdată aceste lucruri pot fi spuse şi nu altele", a mai spus Antonescu.

În privinţa întâlniri cu minorităţile, Antonescu a anunţat că va avea loc o discuţie, undeva după negocierile cu PDL.

Crin Antonescu a susţinut declaraţia alături de Marko Bela. La final, cei doi au dat mâna. Când s-au despărţit, Marko i-a spus lui Antonescu "La revedere", iar liderul liberal a replicat: "Eu mai degrabă v-aş zice drum bun!"

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici