Antonescu: Probabil, PSD va avea o atitudine echivocă privind proiectul de autonomie anunţat de UDMR

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, spune că, "probabil", PSD va avea "o atitudine echivocă" privind proiectul de lege vizând autonomia anunţat de UDMR, întrucât "nu vor avea curajul să spună «nu»", dar el speră ca social-democraţii să nu îşi asume totuşi un asemenea proiect.

143 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Probabil, PSD va avea o atitudine echivocă privind proiectul de autonomie anunţat de UDMR

Antonescu: Probabil, PSD va avea o atitudine echivocă privind proiectul de autonomie anunţat de UDMR (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că, în opinia sa, PSD "va avea o atitudine echivocă" în legătură cu proiectul de lege privind autonomia anunţat de UDMR, subliniind că el "categoric" nu este de acord cu un asemenea proiect, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Nu, categoric, nu sunt de acord şi dacă PSD este sau nu de acord nu pot să răspund eu. (...) Nu ştiu ce va face PSD, probabil că va adopta o atitudine echivocă, aşa cum a făcut în câteva cazuri, cum ar fi, să zicem, proiectul Roşia Montană sau legea amnistiei şi graţierii. Presupun că nu vor avea curajul să spună «nu» UDMR-ului şi sper că nu vor avea curajul să asume un asemenea proiect", a declarat Antonescu.

El a adăugat că a spus de mai multe ori până acum că "nu e nicio nenorocire" dacă UDMR este la guvernare, apreciind însă că Uniunea putea să stea foarte bine şi în opoziţie, "fără a i se ştirbi niciun drept minorităţii maghiare din asta".

Liderul PNL a mai apreciat că apropierea UDMR de formaţiunea la guvernare din Ungaria, Fidesz, în condiţiile în care aceasta a obţinut o victorie care i-a permis rămânerea la putere, ar putea constitui o problemă doar dacă ar răspunde "unor ordine date din altă ţară, unor dispoziţii politice date de guvernul altei ţări".

Antonescu a adăugat că nu are niciun element în acest sens şi speră ca aşa ceva să nu se întâmple, pentru că atunci ar deveni nu numai o problemă care să privească UDMR, ci şi PSD, care a adus Uniunea la guvernare, şi până la urmă "o problemă a politicii româneşti".

Întrebat despre faptul că vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, declara că a ridicat problema folosirii limbilor regionale în România la întâlnirea parlamentarilor români cu asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia Hoyt Yee, în contextul referitor la situaţia din Ucraina, Crin Antonescu a spus că nu îşi aduce aminte de aşa ceva, dar poate i-a scăpat sau a fost o altă discuţie.

Preşedintele PNL a arătat că, pe de altă parte, unii europarlamentari români au constatat "cu stupoare" că în cadrul discuţiilor din Comisia de Politică Externă a Parlamentului European unii dintre colegii lor şi chiar preşedintele Comisiei credeau că "situaţia din Ucraina era comparabilă cu cea din România, lucru absolut scandalos".

"Lobby-ul maghiar alimentează ideea că în România minoritatea maghiară e persecutată sau n-are drepturi, e adevărat. Pentru că, în contextul discuţiei despre ce se întâmplă în Ucraina, care ajungea şi la regimul minorităţilor din Ucraina, pur şi simplu europarlamentari români au constatat că pentru unii europarlamentari, inclusiv preşedintele acestei comisii, situaţia din Ucraina era comparabilă cu cea din România, lucru absolut scandalos. (...) Dar eu nu pot să reproşez acest lucru neapărat UDMR-ului sau europarlamentarilor UDMR care sunt în PE", a conchis Antonescu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, anunţa, joi, că proiectul de autonomie al Uniunii va fi analizat de o comisie mixtă formată din câte trei reprezentanţi ai UDMR şi PCM şi îşi exprima speranţa ca discuţiile să fie finalizate "cât mai repede" pentru ca documentul să poată fi prezentat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici