Antonescu: Un gest privindu-l pe Tokes ar fi măcar retragerea distincţiei Steaua României de Băsescu

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că un gest legat de atitudinea europarlamentarului Laszlo Tokes ar fi ca acestuia să-i fie retrasă distincţia acordată de preşedintele Traian Băsescu, "Steaua României".

709 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Un gest privindu-l pe Tokes ar fi măcar retragerea distincţiei Steaua României de Băsescu

Laszlo Tokes (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Liderul PNL a menţionat că europarlamentarul Laszlo Tokes a fost decorat de către actualul şef al statului.

"Chiar dacă am adoptat cred de fiecare dată şi înainte de a fi preşedinte de partid că istoria declaraţiilor, poziţiilor, politicilor domnului Tokes e veche, chiar dacă am adoptat întotdeauna cred poziţii ferme, clare, faţă de declaraţiile sale, nu am avut niciodată ce se cheamă o atitudine isterică. În raport cu domnul Tokes nu am încercat niciodată să contribui la incitarea împotriva sa sau la diabolizarea acestei persoane. Nu am pus de pildă în discuţie şi nu am protestat în momentul în care domnul Tokes Laszlo, în ciuda lungii sale cariere antiromâneşti, a fost decorat de către acelaşi preşedinte Traian Băsescu. Am încercat să înţeleg atunci că e decorat cu «Steaua României» în grad de cavaler, o înaltă distincţie a statului român, pentru rolul său la Revoluţia din Decembrie ‘89", a afirmat Antonescu.

Preşedintele PNL a adăugat că, înainte ca Traian Băsescu să-şi pună problema dacă Laszlo Tokes mai merită sau nu cetăţenia română, ar fi oportun un alt gest în cazul europarlamentarului.

"Cred, de exemplu, că un gest care să amendeze atitudinea statornic şi revoltător antiromânească a acestui cetăţean român, a acestui europarlamentar român care este Laszlo Tokes ar fi măcar retragerea înaltei distincţii pe care a primit-o", a susţinut Antonescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita) că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea mai zilele trecute ca Transilvania să fie trecută sub protectorat".

"Am început din păcate de puţină vreme politica de redobândire a românismului în afara frontierelor. Nu avem în intenţii nimic de genul celor nefericiţi susţinuţi de un cetăţean român care nu-şi merită această calitate, cel care mai zilele trecute cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat", a declarat Traian Băsescu.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

"Trebuie să vedem ce preţ plătim pentru această unitate (unitatea maghiarilor - n. r.). Îl rugăm pe premierul Viktor Orban şi Guvernul condus de el să construiască un sistem de cooperare naţională, în aşa fel încât să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud", declara Laszlo Tokes, în prezenţa premierului Ungariei.

Laszlo Tokes mai spunea că Băile Tuşnad, unde s-a desfăşurat Universitatea de Vară "Balvanyos", reprezintă o zonă autonomă a Ţinutului Secuiesc.

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat în decembrie 2009 pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluţie.

Conferirea decoraţiei este motivată, potrivit decretului semnat de şeful statului, de împlinirea a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, "în semn de mare apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste", potrivit Monitorului Oficial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici