Antony Blinken salută, la Bucureşti, evoluţia parteneriatului strategic SUA-România

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a salutat marţi, la Bucureşti, evoluţia parteneriatului strategic dintre Statele Unite şi România, subliniind că Bucureştiul poate conta în continuare pe susţinerea Washingtonului.

257 afișări
Imaginea articolului Antony Blinken salută, la Bucureşti, evoluţia parteneriatului strategic SUA-România

"Vreau să încep prin a le mulţumi gazdelor noastre - preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, prietenului meu, ministrul de Externe Bogdan Aurescu, pentru ospitalitate, dar, de asemenea, cel mai important, pentru parteneriat, nu doar astăzi, ci în fiecare zi. Prima mea vizită la Bucureşti a fost în 1997, am fost aici cu preşedintele Bill Clinton pentru anunţul parteneriatului strategic. Şi îmi amintesc acea zi ca şi cum ar fi fost ieri. Zecile de mii de români adunaţi în Piaţa Universităţii sub un soare strălucitor. (...) Şi angajamentul preşedintelui Clinton: pe parcursul lung al democraţiei, America va fi de partea voastră. Deci, am o plăcere deosebită să revin acum la Bucureşti, după 25 de ani, când marcăm lansarea acelui parteneriat şi, în plus, în contextul în care colaborăm pentru a-l dezvolta în următorii 25 de ani", a declarat Antony Blinken, conform agenţiei MEDIAFAX, într-o conferinţă de presă organizată împreună cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

"Dacă ne gândim la cei 25 de ani care au trecut, este remarcabil cum au înflorit relaţiile dintre România şi Statele Unite. Este un parteneriat susţinut de relaţiile economice solide şi în creştere, de relaţii la nivel energetic, de investiţii care oferă noi oportunităţi pentru români şi pentru americani. Un parteneriat care a fost consolidat de cooperarea noastră în organizaţii internaţionale şi în iniţiative precum Cele Trei Mări, cu o reuniune pe care România o va găzdui în 2023. Este un parteneriat înrădăcinat în legături personale care datează de câteva decenii, dar care este îmbogăţit în fiecare zi de către miile de studenţi, angajaţi, antreprenori şi turişti care călătoresc între ţările noastre. În mod fundamental, este un parteneriat fondat şi care împărtăşeşte valori democratice, normele dreptului internaţional, ancorat în angajamentul nostru faţă de ordinea bazată pe reguli. Statele Unite vor continua să susţină eforturile României de a construi instituţii democratice solide, de a combate corupţia şi de a consolida statul de drept", a subliniat Antony Blinken.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici