Apatia de la urne, transferată şi la sediul central al PSD în ziua alegerilor

Sediul central al PSD din Şoseaua Kiseleff a fost marcat, pe aproape tot parcursul zilei de duminică, de un calm apăsător, ca şi canicula de afară, de o apatie simptomatică, precum cea de la urne şi de manifestări reţinute şi sobre ale liderilor la momentul anunţării estimărilor.

14 afișări
Imaginea articolului Apatia de la urne, transferată şi la sediul central al PSD în ziua alegerilor

Apatia de la urne, transferată şi la sediul central al PSD în ziua alegerilor (Imagine: Mediafax Foto)

Până în jurul orei 20.00, în sediul şi curtea din Kiseleff nr.10 doar căldura a fost mai mare decât liniştea.

Cu excepţia lui Mircea Geoană, care venise la ora 17.00, pentru a susţine o conferinţă de presă pe tema deciziei de a renunţa la funcţia în CSAT, a purtătorului de cuvânt, a secretarului general şi a staffului care monitoriza fie apariţiile media, fie transmisiile de la reprezentanţii partidului în secţiile de votare, doar ziariştii au populat sediul central al PSD.

Printre informările periodice ale reprezentanţilor PSD despre neregulile sesizate în procesul de votare, suflul nou al statutului de partid la putere, sugerat de calitatea "trataţiei" alimentare acordate ziariştilor, până spre ora 20.00, când au început să sosească liderii, doar o conferinţă de presă inedită a lui Bogdan Niculescu Duvăz a constituit un moment ce a spart monotonia.

Ultima conferinţă de lui Duvăz a fost susţinută în curtea sediului, în faţa scenei amplasate de cu o zi înainte, pe spaţiul verde, vocea purtătorului de cuvânt auzindu-se în toate boxele instalate în Kiseleff.

Nici goana după estimări parţiale nu a mai fost ca la alte alegeri, egalitatea dintre PSD şi PDL, anticipată şi de sondaje, regăsindu-se, cu mici variabile, şi printre cifrele avansate, de-a lungul zilei, fără surprize, de social-democraţi.

După Geoană, care sosise la ora 17.00 şi a rămas la sediu, urmărind din când în când, la cabinetul secretarului general, raportările venite din teritoriu, primul dintre miniştrii PSD care a venit la Kiseleff a fost Ecaterina Andronescu.

Cu puţin peste ora 19.00, difuzoarele din curtea sediului au prins viaţă, însă fără a exagera cu tonurile mobilizatoare specifice în alte zile de alegeri.

Atmosfera reţinută a fost cea care a caracterizat şi manifestările liderilor PSD, atât înaintea anunţării estimărilor, atunci când avansau propriile pronosticuri, cât şi după ora 21.00, la aflarea rezultatelor exit-poll-urilor.

De asemenea, o atitudine sobră s-a manifestat şi pe scena amplasată în curte, unde au urcat liderii PSD după anunţarea sondajelor şi în discursul lui Mircea Geoană.

Reţinuţi, dar şi puţini, au fost şi simpatizanţii care au venit la sediul din Kiseleff, care, în alte dăţi, umpleau curtea, dar care, în această duminică, au încăput pe un sfert din peticul de iarbă verde şi nu au agitat nici steaguri, nici tricouri roşii.

Duminică nu au fost în Kiseleff nici strigăte de victorie, nici priviri dezolate. A fost doar liniştea anticipată a unui scor strâns, prevăzut şi el, şi calmul care precede o nouă înfruntare, cu mult mai importantă, la toamnă.

(Material realizat de Florin Ciolac, florin.ciolac@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici