Apel PNL la noul Ministru al Muncii: Găsiţi resursele necesare majorării indemnizaţiei pentru mame

Deputatul PNL Cristina Pocora i-a transmis noului ministru al Muncii că "are încredere" că va reuşi ca noile reglementări privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor să intre în vigoare la data de 1 iulie 2016, "având în vedere pregătirea sa economică solidă".

585 afișări
Imaginea articolului Apel PNL la noul Ministru al Muncii: Găsiţi resursele necesare majorării indemnizaţiei pentru mame

Apel PNL la noul Ministru al Muncii: Găsiţi resursele necesare majorării indemnizaţiei pentru mame (Imagine Shutterstock / Mediafax Foto)

Pe fondul ezitărilor Guvernului privind aplicarea creşterii indemnizaţiei pentru mame, deputatul PNL Cristina Pocora i-a cerut noului ministru să nu se gândească "nicio clipă la ideea de prorogare" a intrării în vigoare a legii.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, pe 11 aprilie, că legea care majorează indemnizaţiile pentru mame nu se va aplica dacă nu vor fi găsite sursele de finanţare, precizând totodată că actul normativ se poate proroga dacă bugetul de stat nu va permite efectuarea acestei cheltuieli în limitele de deficit stabilite.

"Salut numirea în funcţia de ministru al Muncii a domnului Dragoş Pîslaru şi îmi exprim speranţa că noul ministru va lucra îndeaproape cu Ministerul Finanţelor Publice", a afirmat deputatul PNL, cerând să poată fi identificate resursele financiare necesare acordării indemnizaţiei pentru creşterea copiilor, "în conformitate cu votul acordat în Parlament".

"Nu atacăm la Curtea Constituţională legea care majorează indemnizaţiile pentru mame. Dacă găsim surse financiare ne-o asumăm noi ca Guvern, dar o să vedem la rectificare. Până atunci, dacă nu o să găsim finanţare, nu o aplicăm",
a spus Cioloş, pe 11 aprilie, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii, la Palatul Victoria.

Parlamentul a adoptat, pe 30 martie, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege prin care cresc indemnizaţiile pentru creşterea copilului, dar şi eliminarea plafonului de 3400 de lei pentru părinţii care câştigă mai mult de atât.

Principala modificare adusă legislaţiei vizează eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/lună al indemnizaţiei pentru creşterea copilului, precum şi acordarea indemnizaţiei pe perioada până când copilul împlineşte vârsta de doi ani. Mai exact, persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului vor beneficia de concediu pentru creşterea copilului timp de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.

Calculul indemnizaţiei se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată. De asemenea, în situaţia în care decide să se întoarcă în câmpul muncii, părintele va primi un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minimă stabilită – indemnizaţia minimă este de 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici