Augustin Lazăr, după decizia lui Tudorel Toader: Dintr-o dată, cineva are nevoie să producă un carambol judiciar

Procurorul general, Augustin Lazăr, a subliniat că decizia ministrului Justiţiei de a declanşa procedura evaluării sale reprezintă dovada faptului că persoane cu „proceduri judiciare” au nevoie să se producă un carambol judiciar şi să subordoneze justiţia, ce s-a vădit a fi independentă în anchete.

Imaginea articolului Augustin Lazăr, după decizia lui Tudorel Toader: Dintr-o dată, cineva are nevoie să producă un carambol judiciar

Augustin Lazăr, după decizia lui Tudorel Toader: Dintr-o dată, cineva are nevoie să producă un carambol judiciar

„Desigur că a fost un anunţ brusc, care părea să fie să fie oarecum împotriva cursului unei relaţii de comunicare pe care ministrul Justiţiei dorea să o dezvolte cu noi. Aveam impresia că în urma revocării procurorului-şef DNA domnia sa dorea să arate că poate avea o conduită a unui ministru de Justiţie conform atribuţiilor pe care le are şi să aibă o relaţie armoniasă cu Ministerul Public. În ultima discuţie pe care am avut-o aşa părea. Şi dintr-o dată, brusc, au apărut nişte nevoie ale cuiva, ale unor persoane care am înţeles că i-au fost induse domnului ministru, respectiv s-a introdus această temă falsă brusc, tema pretinsei descoperiri recente de cineva care este chemat să răspundă penal a unor protocoale a Ministerului Public, o altă instituţie a statului român, cu SRI”, a declarat procurorul general, Augustin Lazăr, la RFI.

Lazăr a mai subliniat că de existenţa acestor protocoale se ştia de multă vreme, iar ministrul Justiţiei şi CSM au primit documentele pentru a se demonstra că Ministerul Public nu are nimic de ascuns.

„Nimic nu este surprinzător pentru un om raţional şi dintr-o dată cineva, având o nevoie imperioasă să producă un carambol judiciar. Nevoia imperioasă este clară de a subordona justiţia independentă, care se vădeşte a fi imparţială în ceea ce se face în aceste momente. De a subordona Ministerul Public, care se vădeşte a fi imparţial în anchetele sensibile pe care le desfăşoară acum”, a mai spus Augustin Lazăr.

Întrebat cine are nevoie să producă un carambol judiciar, procurorul general a răspuns: „Media este inteligentă, nu trebuie să explic eu cine are proceduri judiciare şi cine nu are”.

Procurorul general a asigurat că luni va publica toată corespondenţa purtată cu CSM şi cu ministrul Tudorel Toader în ceea ce priveşte protocoalele.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat sâmbătă, pe Facebook, că declanşează procedura legală pentru evaluarea activităţii desfăşurate de către procurorul general, Augustin Lazăr.

„Declanşez procedura legală pentru evaluarea activităţii manageriale desfăşurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie! Preambul: În urmă cu câteva săptămâni afirmam faptul că vine vremea când fiecare trebuie evaluat. În urmă cu câteva luni apreciam disponibilitatea procurorului general al PÎCCJ pentru desecretizarea Protocolului din 2009. Zilele acestea aflăm că în realitate a fost "desecretizat" un protocol "abrogat" încă din 2016. Aceasta deoarece, potrivit art. 27 al Protocolului din decembrie 2016, "La data intrării în vigoare a prezentului Protocol se abrogă Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale nr.....din 04.02.2009". Folosirea sintagmei "se abrogă", arată şi faptul că semnatarii respectivelor Protocoale au înţeles să le confere acestora valenţe normative. Rezultatele evaluării, însoţite de eventuale propuneri, vor fi făcute publice în termen de cel mult 30 de zile”, se arată în mesajul postat de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe Facebook.

În replică, procurorul general, Augustin Lazăr, a precizat că întreaga colaborare PG-SRI a fost efectuată în cadrul legii şi că va publica toată corespondenţa cu CSM şi Ministerul Justiţiei privind tema protocoalelor care este, de fapt, una falsă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici