Aurescu, înaintea reuniunii de la Praga: Trebuie să scăpăm de orice dependenţă faţă de Rusia

Trebuie să scăpăm de orice dependenţă faţă de Rusia, susţine ministrul de Externe Bogdan Aurescu într-o declaraţie făcută înaintea reuniunii informale a miniştrilor de externe UE de la Praga.

214 afișări
Imaginea articolului Aurescu, înaintea reuniunii de la Praga: Trebuie să scăpăm de orice dependenţă faţă de Rusia

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu spune că este important ca UE să susţină în continuare Ucraina şi a anunţat că va prezenta eforturile României pe multiple paliere, ca de exemplu cel umanitar, în condiţiile în care peste 2,1 milioane de refugiaţi ucraineni au trecut graniţa în România.

El spune că România a facilitat în mod consistent tranzitul cerealelor ucrainene. Astfel, până în 17 august, peste 3,4 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România, ceea ce înseamnă aproape jumătate din totalul exporturilor ucrainene de cereale din această perioadă.

Ministrul de Externe va exprima în cadrul reuniunii îngrijorarea faţă de posibilele efecte ale referendumurilor care ar urma să fie organizate în regiunile ocupate ale Ucrainei, pentru a se uni cu Rusia. Aurescu susţine că aceasta este o chestiune pentru care Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită.

„Trebuie să continuăm să srijinim Ucraina în vederea consolidării capacităţii de apărare şi aştept cu interes prezentarea pe care o va face Înaltul Reprezentant Borrell cu privire la rezultatele dezbaterii de la reuniunea miniştrilor apărării, pe tema creării unei misiuni de asistenţă şi pregătire pentru forţele armate ucrainene, pentru a putea să discutăm şi din perspectivă politică, din perspectiva miniştrilor afacerilor externe”, a declarat Aurescu.

Conform acestuia, UE trebuie să continue să pună presiune pe Rusia.

„Din această perspectivă, voi prezenta poziţia României cu privire la tema interzicerii acordării vizelor pentru cetăţenii ruşi. Susţinem pe deplin suspendarea Acordului de Facilitare a Vizelor şi, totodată, suntem deschişi pentru adoptarea de decizii, privind restricţionarea suplimentară a circulaţiei cetăţenilor ruşi în Uniunea Europeană, cu accent pe vizele turistice. Dar, bineînţeles, avem nevoie de o bază legală solidă pentru o asemenea măsură şi trebuie să fim foarte atenţi să nu blocăm posibilitatea tinerelor generaţii din Rusia de a lua contact cu valorile europene, pe de o parte. Pe de altă parte, este important să nu interzicem acordarea vizelor umanitare sau acordarea vizelor persoanelor care se opun regimului şi care sunt ameninţate de regimul din Rusia. Aşadar, va trebui să discutăm toate aceste aspecte şi, după ce avem pe masă toate argumentele pro şi contra, să luăm o decizie”, a adăugat Bogdan Aurescu.

El a menţionat că România nu emite vize Schengen, dar emite vize la nivel bilateral pentru cetăţenii ruşi. De la începutul anului, au fost emise un număr limitat de vize, aproximativ 800, dintre care doar 130 erau vize turistice.

„În ceea ce priveşte un alt aspect important, relaţiile UE-Rusia, voi sublinia faptul că nu ne putem întoarce la <business as usual>. Este, bineînţeles, devreme să evaluăm care va fi viitorul relaţiei dintre UE şi Rusia, pentru că el depinde de evoluţiile din teren, din Ucraina, dar un lucru este sigur: trebuie să scăpăm de orice dependenţă faţă de Rusia”, mai spune ministrul român de Externe.

El a anunţat că miercuri va avea loc o ântâlnire cu miniştrii de externe din Ucraina, Republica Moldova şi Georgia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici