Austria nu ne vrea în Schengen. Eugen Tomac: ,,România care îndeplineşte criteriile de valori constant de Comisia Europeană nu este acceptată din raţiuni care nu au niciun fel de logică"

  • Austria blochează aderarea României la Schengen de 11 ani.
  • Austria invocă problema migraţiei ilegale şi a traficanţilor de droguri.
  • România are sprijinul a 26 de state membre UE, inclusiv Ungaria.
5475 afișări
Imaginea articolului Austria nu ne vrea în Schengen. Eugen Tomac: ,,România care îndeplineşte criteriile de valori constant de Comisia Europeană nu este acceptată din raţiuni care nu au niciun fel de logică"

România, care îndeplineşte toate condiţiile necesare pentru a face parte din spaţiul Schengen, se confruntă cu opoziţia constantă a Austriei, care refuză să accepte intrarea sa în zona de liberă circulaţie. Austria susţine că România nu asigură securitatea frontierelor şi permite trecerea migranţilor ilegali şi a traficanţilor de persoane.

Această atitudine este criticată de celelalte state membre ale UE, care susţin aderarea României la Schengen şi consideră că decizia Austriei este nedreaptă.

Gerhard Karner, ministrul austriac de interne, a declarat că România nu este încă pregătită să adere la Schengen din cauza problemei migraţiei ilegale.

,,Pentru că sistemul este unul care nu funcţionează deloc în acest moment, sistemul Schengen, dar şi sistemul Dublin în multe domenii, poziţia austriacă şi poziţia mea va rămâne foarte clară, că nu va exista nicio schimbare. Pentru că discutăm chiar la nivel european, Germania discută să reintroducă controalele la graniţa sa cu Polonia. Germania îşi controlează graniţa cu Austria, iar Austria îşi controlează graniţele cu Ungaria şi Slovenia. Per total, există o presiune atât de mare în acest moment încât mi se pare complet greşit să se extindă un astfel de sistem".

Cătălin Predoiu, ministrul de Interne al României, a spus că migraţia este un subiect foarte serios şi că statul român este pregătit să coopereze cu Comisia Europeană.

,,Ambiţia ministerului nostru să facem din România un model, un standard pentru protecţia frontierelor. Migraţia este un subiect serios. În România îl luăm foarte în serios. Suntem convinşi că şi alte ţări europene sunt de acord cu acest lucru. Suntem pregătiţi să continuăm să cooperăm îndeaproape cu Comisia Europeană şi cu statele membre pentru a obţine rezultate bune, aşa cum am stabilit acest lucru împreună cu Austria în ultimele două luni."

Eugen Tomac, europarlamentar român (PMP), declară pentru ALEPH NEWS că Croaţia, care a depus cerere din 2021, a fost primită mai repede în Schengen decât România a cărei aderare este blocată de 11 ani ,,Guvernul de la Viena îşi fundamentează întregul argument care vine în faţa opiniei publice din Europa şi România este un fals. Pentru că exact la aceeaşi şedinţă la care au respins extinderea spaţiului Schengen pentru Bulgaria şi România au votat pentru ca o ţară care a aplicat abia din 2021 să fie primită în Spaţiul Schengen, şi anume Croaţia. România care îndeplineşte criteriile de valori constant de Comisia Europeană nu este acceptată din raţiuni care nu au niciun fel de logică".

Alexandru Coita, diplomat şi analist politic, declară pentru ALEPH NEWS că poziţia Austriei este una ipocrită:

,,Din păcate declaraţia ministrului de Interne austriac ne arată încă o dată, de fapt, confirmă poziţia Austriei că este una ipocrită, este una ipocrită care clamează că ei se opun aderării fiindcă Schengen nu ar fi funcţional, au fost de acord cu primirea în Schengen în decembrie anul trecut".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici