Avocatul Poporului, despre componenţa Guvernului: Este o decizie eminamente politică

Decizia de desemnare a membrilor Cabinetului este una eminamente politică, care aparţine exclusiv partidelor din coaliţia de guvernare, arată Avocatul Poporului, care a fost sesizat cu privire la componenţa Guvernului, din perspectiva egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.

614 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului, despre componenţa Guvernului: Este o decizie eminamente politică

Instituţia a început să primească sesizări referitoare la faptul că în componenţa Guvernului propus de coaliţia de guvernare se află o singură femeie şi nouăsprezece bărbaţi, solicitându-i-se în acest sens sesizarea Curţii Constituţionale.

Potrivit dispoziţiilor art. 16 alin. (3) din Constituţie, funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţara. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi, explică Avocatul Poporului.

De asemenea, art. 21 alin. (1) din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, prevede că instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, civile şi militare, unităţile economice şi sociale, precum şi partidele politice, organizaţiile patronale şi sindicale şi alte entităţi nonprofit, care îşi desfăşoară activitatea în baza unor statute proprii, promovează şi susţin participarea echilibrată a femeilor şi bărbaţilor la conducere şi la decizie şi adoptă măsurile necesare pentru asigurarea participării echilibrate a femeilor şi bărbaţilor la conducere şi decizie.

„Astfel, opinăm că în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, România a armonizat legislaţia specifică, în acord cu reglementările internaţionale şi comunitare în materie, realizând astfel premisele respectării acesteia. Totuşi, chiar dacă realizarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi este un element important în prevenirea şi eliminarea inechităţilor sociale manifestate la nivelul societăţii, Avocatul Poporului apreciază că decizia de desemnare a membrilor Cabinetului este una eminamente politică, care aparţine exclusiv partidelor din coaliţia de guvernare, aceasta urmând a fi confirmată printr-un vot de încredere al Parlamentului. Reamintim faptul că Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituţională doar cu privire la conţinutul legilor şi ordonanţelor, celelalte acte ale Parlamentului excedând competenţelor instituţiei”, încheie comunicatul.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici