Barna vrea testarea majorităţii în Parlament, înainte de a oferi susţinere Guvernului PNL: „Altfel, rămânem într-o criză politică majoră”

Liderul USR Dan Barna a afirmat, luni, că trecerea reformelor solicitate de partid înseamnă „testarea” majorităţii PNL, majoritate pe care acesta consideră că premierul desemnat Ludovic Orban şi Klaus Iohannis şi-au asumat-o. Barna a spus că dacă nu există majoritate, USR nu va avea ce să voteze.

1076 afișări
Imaginea articolului Barna vrea testarea majorităţii în Parlament, înainte de a oferi susţinere Guvernului PNL: „Altfel, rămânem într-o criză politică majoră”

Barna vrea testarea majorităţii în Parlament, înainte de a oferi susţinere Guvernului PNL. „Altfel rămânem într-o criză politică majoră”

„Dacă nu există o majoritate, înseamnă că rămânem într-o criză politică majoră. Miza acestor două zile, şi a acestor două zile de Parlament, este tocmai încercarea şi testarea acestei majorităţi. Am solicitat acest lucru premierului desemnat şi PNL, pentru că ei sunt cei care-şi asumă guvernarea şi ei sunt cei care spun că există o majoritate. (...) Dacă nu se va realiza ceea ce am discutat cu premierul Orban, înseamnă că nu avem majoritate, înseamnă că nu vom avea ce să votăm, e foarte simplu”, a declarat liderul USR, luni.

Liderul USR a mai zis că nu depinde de USR ieşirea din criză.

„Oricât se încearcă construirea argumentului că ieşirea din criză depinde de USR, eu vă spun că nu aşa stau lucrurile. Preşedintele Iohannis este cel care a decis strategia, avem un premier desemnat care va decide ce va prezenta în Parlament şi va încerca să-ţi constituie o majoritate. Aici suntem astăzi, orice speculaţie este o speculaţie în momentul de faţă. (...) Dacă nu există majoritate nu o să fie din vina USR”, a motivat acesta.

Barna a argumentat că USR se bazează pe existenţa majorităţii.

„Contăm foarte mult pe existenţa acestei majorităţi. Premierul desemnat, Preşedintele Iohannis consideră că există o majoritate care poate să susţină această guvernare. Foarte bine, pe asta ne bazăm şi noi. În măsura în care vom avea aceste proiecte adoptate, vom putea să mergem mai departe, fără niciun fel de probleme.”, a reiterat Dan Barna.

La afirmaţia conform căreia USR ajută la menţinerea Vioricăi Dăncilă în funcţie, Dan Barna a spus: „Aceasta este o minciună şi un şantaj de a intra la guvernare. Preşedintele Iohannis a stabilit deja că avem un premier desemnat, premierul desemnat, însă, trebuie să constituie majoritate. Dacă nu există majoritate, nu se ajunge nicăieri.”

USR va susţine Executivul PNL cu anumite condiţii care să demonstreze voinţa unei majorităţi parlamentare pentru reforme.

„1. Adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi - esenţială pentru legitimitatea aleşilor locali şi recuperarea democraţiei la nivel local.

2. Adoptarea iniţiativei “Fără Penali în Funcţii Publice” pentru care au semnat peste un milion de români.

3. Desfiinţarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori, dintre care mulţi au comis noi fapte de violenţă.

4. Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziţia de comisar european ce revine României”, mai arată sursa citată.

Orban: Majoritatea e necesară la învestirea guvernului.Nu poate să i se ceară PNL ce nu poate da PNL

Premierul desemnat Ludovic Orban a afirmat, luni, că formarea majorităţii parlamentare este necesară pentru învestirea guvernului, iar formarea acesteia pentru adoptarea unor proiecte legislative, nu ţine de PNL, deoarece fiecare partid decide ce poziţie are.

„Această înţelegere a fost între PNL şi USR, pe care evident, am trnasmis-o şi altor parteneri, Pe de altpă poarte, în mod evident, fiecare formaţiune politică alege cum se stabileşte faţă de un subiect sau altul. Pe În ceea ce priveşte, în schimb, poziţionarea faţă de învestirea guvernului, această decizie este o decizie capitală pentru România, de care depinde bunul mers al treburilor publice, în România, pe termen mediu şi lung, şi am convingerea că vor trece peste ici diferenţe de poziţie şi că vor înţelege necesitatea absolută de învestire a guvernului.”, a afirmat Ludovic Orban, luni, la Parlament.

Chestionat despre cum va fi formată majoritatea pentru învestirea guvernului, în contextul condiţionării acesteia de către USR, care a solicitat formarea majorităţii pentru trecerea anumitor proiecte legislative, Ludovic Orban a răspuns: „Majoritatea este necesară la învestirea guvernului”.

Acesta a mai afirmat că PNL susţine proiectele legislative, dar nu depinde de liberali ce vor vota celelalte partide.

„Nu poate să i se ceară PNL ce nu poate da PNL. Noi putem să susţinem, noi PNL, cu parlamentarii noştri, proiecte legislative pe care le susţinem, dar nu poţi să spui că nu învesteşti guvernul PNL din cauza faptului că PSD sau altă formaţiune politică nu votează un proiect de lege. Eu aşa ceva n-am întâlnit, că spun sincer, să ni se pună nişte condiţii care nu depind de noi, şi să se pretexteze, într-o decizie ulterioară, că neîndeplinirea acestei condiţii poate să ducă la... Eu în calitate de preşedinte al PNL şi de premier desemnat, am arătat şi arăt toate deschiderea spre dialog, prezint starea de fapt, toate argumentele pentru învestirea guvernului. Dar în mod evident deciziile le iau formaţiunile politice în organismele lor statutare. Am încredere că putem reuşi din prima învestirea guvernului dar în mod evident putem fi pregătiţi pentru orice altă situaţie. Iar a două situaţie va presupune o abordare total diferită pentru că vom ajunge la a două învestire de guvern”, a conchis liderul liberalilor.

 

Taguri:
barna,
guvern,
pnl

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici