Baron local PSD: Preşedintele ales de consilieri va fi rezultatul unor tranzactii de tip mafiot

Preşedintele UNCJR, Marian Oprişan, a cerut, joi, Guvernului să nu adopte OUG prin care preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi din rândul consilierilor judeţeni şi nu direct. ”Preşedintele ales de consilieri va fi rezultatul unor tranzacţii de tip mafiot”, a apreciat el.

585 afișări
Imaginea articolului Baron local PSD: Preşedintele ales de consilieri va fi rezultatul unor tranzactii de tip mafiot

Baron local PSD: Preşedintele ales de consilieri va fi rezultatul unor tranzactii de tip mafiot

”Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) solicită ferm Guvernului României ca, pentru consolidarea democraţiei în România, nu a unui grup politic aflat la putere, să nu adopte ordonanţa de urgenţă prin care preşedinţii de consilii judeţene sunt aleşi din rândul consilierilor judeţeni şi nu direct”, a scris pe Facebook preşedintele UNCJR, Marian Oprişan.

El susţine că Guvernul României intenţionează să încalce toate recomandările organismelor europene în materie electorală şi toate deciziile Curţii Constituţionale numai pentru ca preşedinţii consiliilor judeţene să nu fie aleşi uninominal.

”Intenţia Guvernului României de a adopta o Ordonanţă de Guvern pe acest subiect este abuzivă şi urmăreşte doar un interes politic de grup, efectul scontat fiind acela de manipulare a electoratului în favoarea PNL, partid aflat la putere!
Atragem atenţia, într-un mod extrem de serios, că modificarea legislaţiei electorale în luna februarie 2020 este profund inoportună, nelegală şi neconstituţională. Din punct de vedere al oportunităţii, arătăm că autoritatea dată de votul direct, uninominal, majoritar este greu de manipulat, situaţie care, în mod surprinzător, dar real, deranjează”, a adăugat Oprişan.

Marian Oprişan apreciază că în propunerea de ordonanţă de guvern formulată de Guvernul Orban, se desconsideră dreptul alegătorilor de a vota în mod direct preşedintele consiliului judeţean, adică li se refuză cetăţenilor dreptul de a decide, direct, cine va gestiona administraţia publică judeţeană.

”Preşedintele de consiliu judeţean trebuie să fie un pol de stabilitate atât pentru administraţiile locale cât şi pentru funcţionarii publici, ori în lipsa stabilităţii garantate prin vot universal şi direct, autoritatea se diminuează nemaifiind posibilă nici programarea unei strategii de dezvoltare a unităţii administrativ teritoriale pe termen mediu şi lung. În contextul modificărilor legislative, posibilitatea schimbării oricând a preşedintelui consiliului judeţean va face ca strategiile implementate de conducătorul administraţiei judeţene să fie lipsite de substanţă şi susţinere. Din punct de vedere politic abordarea actuală este complet nedemocratică şi deschide drumul unui val imens de corupţie asupra modului în care va fi ales preşedintele de Consiliu Judeţean. Preşedintele ales de consilieri va fi rezultatul unor tranzactii de tip mafiot care pot implica sume de bani sau susţinerea unor interese financiare care vor fi date în scopul atragerii consilierilor pentru crearea unei majorităţi capabile să-l aleagă pe preşedintele consiliului judeţean”, a mai scris liderul UNCJR.

Potrivit acestuia, conducerea naţională a partidelor va avea deschisă calea pentru schimbarea unui preşedinte de consiliu judeţean devenit indezirabil, chiar şi la trei luni putând impune alegerea unui alt preşedinte care să răspundă prioritar intereselor sau comenzilor politice şi nu interesului public.

”Din punct de vedere al legalităţii, atragem atenţia, într-un mod extrem de serios, că demersul politic anunţat de Guvernul României încalcă flagrant prevederile legale în vigoare, în special Constituţia României. Pe de altă parte Curtea Constituţională a României s-a pronunţat şi a decis că alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene prin vot direct şi uninominal este constituţională şi mai mult decât atât, întăreşte şi susţine dispoziţiile Constituţiei României privitoare la autonomia locală, în sensul că alegerea prin vot uninominal a preşedintelui consiliului judeţean ar fi rezultatul unui vot popular şi nu al unor tranzacţii politice ale competitorilor electorali. (vezi Decizia nr. 305/2008 a Curţii Constituţionale). În acelaşi timp, prin Decizia nr. 682/2012, Curtea Constituţională a decis că modificarea sistemului electoral cu mai puţin de 6 luni înainte de scrutin este neconstituţională, Curtea analizând inclusiv consecinţele unei asemenea modificări care poate reprezenta restrângerea dreptului de vot. În acest sens, invităm iniţiatorii modificării legislative propuse să lectureze şi Decizia nr. 51/2012 şi Decizia nr. 146/2019 ale Curţii Constituţionale”, a mai arătat Oprişan.

”Dubla măsură pare să fie politica primului-ministru care, atunci când vorbeşte despre alegerea primarilor în două tururi de scrutin susţine că acest lucru ar permite o legitimitate mai mare pentru cei care susţin destinele comunităţilor locale. E o chestiune care întăreşte democraţia. Iată cum democraţia este întărită prin alegerea primarilor în două tururi, însă acest lucru nu mai reprezintă un argument pentru Orban atunci când se discută despre alegerea uninominală a preşedinţilor de consilii judeţene. Un alt argument în favoarea alegerii uninominale este faptul că atributul de reprezentare al preşedintelui consiliului judeţean şi al primarului trebuie să fie legitimat pe acelaşi principiu al votului direct, cu atât mai mult cu cât atribuţiile executive sunt similare.Încălcarea tuturor recomandărilor organismelor europene în materie electorală şi a Deciziilor Curţii Constituţionale pentru ca preşedinţii consiliilor judeţene să nu fie aleşi uninominal este o decizie abuzivă care urmăreşte un interes politic de grup şi, în acelaşi timp, are ca efect manipularea electoratului în favoarea PNL, partid aflat la putere”, a mai afirmat preşedintele UNCJR, care mai deţine funcţiile de lider PSD Vrancea şi preşedinte CJV.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici