Băsescu a promulgat acordul cu Republica Moldova privind regimul mormintelor de război româneşti

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, miercuri, legea de ratificare a acordului guvernamental cu Republica Moldova privind regimul juridic al mormintelor de război româneşti situate pe teritoriul ţării vecine.

649 afișări
Imaginea articolului Băsescu a promulgat acordul cu Republica Moldova privind regimul mormintelor de război româneşti

Băsescu a promulgat acordul cu Republica Moldova privind regimul mormintelor de război româneşti (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Acordul a fost semnat la 3 martie 2012, cu ocazia şedinţei comune de la Iaşi a guvernelor celor două ţări.

Acordul reglementează situaţia mormintelor militarilor români căzuţi pe câmpurile de luptă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, înhumaţi în peste 240 de cimitire militare aflate pe teritoriul Republicii Moldova şi care, în mare parte, au fost desfiinţate după anul 1945.

Prin aplicarea prevederilor Acordului, vor fi identificate, reconstruite şi amenajate aceste locuri de înhumare, astfel încât eroilor de război români să li se poată acorda onorurile cuvenite.

Documentul cuprinde prevederi referitoare la definirea unor termeni din aria reglementată, domeniile de colaborare, exhumarea şi reînhumarea rămăşiţelor pământeşti, amplasarea mormintelor de război, precum şi asigurarea financiară şi materială pentru aceste acţiuni.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici