Băsescu a semnat reînvestirea lui Kovesi ca procuror general al României

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretul de reînvestire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru o perioadă de trei ani, pentru Laura Codruţa Kovesi.

105 afișări
Imaginea articolului Băsescu a semnat reînvestirea lui Kovesi ca procuror general al României

Băsescu a semnat reînvestirea lui Kovesi ca procuror general al României (Imagine: Răzvan Chiriţă/MediafaxFoto)

"Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat vineri, Decretul pentru reînvestirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru o perioadă de trei ani, a doamnei Laura Codruţa Kovesi", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Articolul 54 din Legea 303/2004 privind statutul magistratului arată că procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de zece ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Alineatul 3 al articolului citat prevede că preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţie, aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului.

În urmă cu o săptămână, Secţia pentru procurori a CSM a dat un aviz negativ pentru reînvestirea Codruţei Kovesi, motivele expuse fiind mai mult de ordin personal decât în legătură cu probleme manageriale. De altfel, Kovesi a publicat pe site-ul Ministerului Public raportul de activitate pe perioada celor trei ani de mandat, explicând situaţia instituţiei la preluarea funcţiei, priorităţile pe care le-a avut şi pe care le-a îndeplinit, dar şi restanţele.

Avizul CSM neconform este negativ, iar ministrul Justiţiei a înaintat în 25 septembrie propunerea de reînvestire a Codruţei Kovesi către preşedintele României.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a mai fost într-o situaţie similară atunci când a propus-o pe Monica Şerbănescu în locul procurorului şef Daniel Morar, la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Preşedintele Traian Băsescu a refuzat numirea.

Totuşi, într-o altă situaţie în care Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ, în septembrie 2005, numirii adjunctului şefului DNA, Mircea Zărie, preşedintele Traian Băsescu totuşi a aprobat numirea.

Articolul 56 al Legii 303 prevede că, la încetarea mandatului pentru funcţia de procuror general al României, magistratul revine la parchetul de unde provine sau unde are dreptul să funcţioneze potrivit legii. În cazul Codruţei Kovesi, dacă nu îi mai este prelungit mandatul de procuror general, aceasta se întoarce la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism-Biroul Teritorial Sibiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici