Băsescu: Dacă Guvernul trimite spre Parlament un nou program, lucrurile sunt deblocate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că, dacă Guvernul decide în şedinţă să transmită Parlamentului un nou program de guvernare, pentru asumarea răspunderii, atunci lucrurile sunt deblocate.

245 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Dacă Guvernul trimite spre Parlament un nou program, lucrurile sunt deblocate

Băsescu: Dacă Guvernul trimite spre Parlament un nou program, lucrurile sunt deblocate (Imagine: Andreea Alexandra/Mediafax Foto)

Preşedintele a explicat că a oferit acestă soluţie privind asumarea răspunderii Guvernului pe un program de guvernare încă de marţi seară.

"Dacă Guvernul stabileşte în şedinţă de Guvern că trimite un nou program spre Parlament, lucrurile sunt controlate", a spus şeful statului.

El a adăugat că, indiferent de decizia Curţii Constiuţionale, "nu se poate întâmpla nimic rău".

"Curtea nu poate decât să ia notă de conţinutul sesizării, în care de fapt asta se cere, un program, şi să fie de accord că trebuie sau nu un program", a arătat preşedintele, adăugând că, fiind primul caz de acest tip, este convins că se va apleca foarte atent asupra acestei situaţii.

Băsescu a mai spus că în sesizarea Curţii nu crede că s-a cerut depunerea mandatului de către premierul Victor Ponta, pentru că nu este constituţional.

"Nu ştiu ce au cerut, decât această parte o ştiu foarte bine, pentru că au afirmat-o toţi liderii PMP, pin doamna Udrea şi cei ai PDL, prin Vasile Blaga, Exact la program s-au referit şi ei", a spus Traian Băsescu.

El a mai explicat că CC nu se va pronunţa cu privire la validitatea mandatului premierului, pentru că nu e pusă sub semnul întrebării.

"După părerea mea, politic, premierul se relegitimează cu un nou program, pe care l-ar trece prin Parlament, într-o nouă compoziţie politică. Cred că este în folosul legitimării Guvernului", a spus Băsescu.

Preşedintele a admis şi faptul că unul dintre miniştrii Cabinetului Ponta III, Gabriel Oprea, depune jurământul de două ori în aceeaşi zi.

"Asta e viaţa. Această remaniere generată de plecarea PNL este cu un grad de inedit extrem de ridicat", a mai comentat şeful statului.

Şeful statului a ţinut să menţioneze că, dacă nu s-ar fi făcut sesizarea la Curtea Constituţională de către PDL şi PMP, ar fi făcut el conflict instituţional între Preşedinţie şi Parlament, "pe acceaşi temă, pe nevoia unui program, pentru că trebuie să creăm jurispridenţă şi pentru astfel de situaţii".

"La fel aş fi ajuns la un acord cu premierul (...). Interesul meu nu este să ţin 10 miniştri în aşteptare, interesul meu este să avem un guvern cât mai robust", a mai spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici