Băsescu, despre faptul că şefii parchetelor ar putea fi chemaţi la audieri în Parlament: Aici e jocul

Preşedintele Traian Băsescu a comentat vineri, răspunzând unor întrebări, amendamentul adoptat la noua Constituţie care ar permite Parlamentului să cheme şefii parchetelor la audieri, el spunând: "Aici e jocul".

214 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre faptul că şefii parchetelor ar putea fi chemaţi la audieri în Parlament: Aici e jocul

Traian Băsescu (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Preşedintele a fost întrebat de jurnalişti ce părere are despre amendamentul care prevede obligativitatea persoanelor fizice de a se prezenta la audieri în Parlament dacă sunt chemate.

"Ce, se transformă Parlamentul în parchet?", a replicat Traian Băsescu.

La remarca unui jurnalist că, potrivit aceluiaşi amendament, vor putea fi chemaţi la audieri în Parlament inclusiv procurorii, Traian Băsescu a replicat: "Păi aici e jocul".

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a susţinut joi că unul dintre amendamentele adoptate în Comisia de revizuire a Constituţiei oferă posibilitatea Parlamentului de a chema pentru eventuale audieri persoane fizice sau juridice, fapt care se poate aplica şi conducerii Parchetului.

Amendamentul adoptat de comisie prevede: "Orice persoană de drept public, orice persoană juridică privată şi orice persoană fizică are obligaţia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, după caz, în faţa unei comisii parlamentare, în urma invitaţiei scrise primită din partea acesteia".

Senatorul PNL a susţinut că argumentele pentru amendamentul propus privesc faptul că sunt şi alte articole constituţionale care precizează că suveranitatea poporului se exercită prin organele sale reprezentative, iar Parlamentul este organul reprezentativ suprem.

"Parlamentul trebuie să aibă - şi cetăţenii prin intermediul reprezentanţilor lor în Parlament - un mijloc pentru a afla informaţii despre orice aspect care poate face obiectul unei audieri într-o comisie parlamentară", a susţinut Chiuariu.

El a fost întrebat dacă această obligativitate se aplică şi procurorilor.

"Un procuror face parte dintr-o instituţie, şi anume din Parchetul general de pe lângă ICCJ, în acest moment. Sigur că privind activitatea unei instituţii nu vom chema persoane fizice care îşi desfăşoară activitatea în acea instituţie, ci pe şeful instituţiei sau pe cineva din conducerea instituţiei", a replicat senatorul PNL.

Chiuariu a afirmat că procurorii nu fac parte din puterea judecătorească, iar din acest motiv nu se poate interpreta o interferenţă între puterile statului.

El a mai susţinut că o practică similară se regăseşte în Statele Unite ale Americii, iar în cazul României aspectele practice ale acestei prevederi constituţionale vor fi reglementate printr-o lege.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici