Băsescu: E totul pierdut acum pentru noi în Republica Moldova

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu a declarat luni că, ”pentru noi, totul este pierdut acum în Republica Moldova”, adăugând că ţării noastre nu ar trebui să îi fie teamă dar ar trebui să fie îngrijorată de Moscova.

5160 afișări
Imaginea articolului Băsescu: E totul pierdut acum pentru noi în Republica Moldova

Traian Basescu (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

”Privind la situaţia din regiune, ce s-a întâmplat în Ucraina, se ştie că s-a creat un zid între Republica Moldova şi Ucraina, pe de o parte şi Uniunea Europeană pe de altă parte. (..) Semnalul Moscovei a fost foarte clar, orice drum al Ucrainei către UE înseamnă intervenţie militară. Nu îi vor lăsa, au nevoie strategic de acest tampon între Federaţia Rusă şi NATO”, a declarat Băsescu la B1 TV, adăugând că şi Republica Moldova e de mult pusă sub control, prin conflictul transnistrean.

Întrebat dacă e totul pierdut pentru noi în Republica Moldova, fostul preşedinte a răspuns: ”Acum da”, adăugând că ”nici ultimele schimbări nu ajută grozav, pentru că e un guvern minoritar, susţinut de comunişti”.

Băsescu a mai precizat că ţara noastră avea mijloace de a ajuta Republica Moldova, prin ”dialog mai deschis, prin influenţă pentru ca şi Partidul Liberal să ajungă la guvernare”. ”Trebuia să fie o discuţie. România, aşa cum a avut mijloace să îi pună cap la cap, în 2009, avea mijloace să o facă şi acum”, a mai spus Traian Băsescu.

Întrebat dacă României ar trebui să îi fie frică de Moscova, Băsescu a replicat: ”Frică nu, dar ar trebui să fie îngrijorată de Moscova”, şi a adăugat că ”Occidentul a ratat ocazia de a-l opri pe Putin, care, într-un an, jumătate de an, doi ani, imediat ce va prinde momentul oportun, va ajunge la gurile Dunării”.

Fostul preşedinte Traian Băsescu s-a aflat, săptămâna trecută, într-o vizită privată la Chişinău. El a precizat în cadrul vizitei că nu a cerut cetăţenia R. Moldova, în prezent situaţia politică din această ţară nefiind "propice" pentru un astfel de demers.

"Anterior am declarat că, în prima vizită efectuată la Chişinău, în calitate de fost preşedinte, voi solicita să primesc cetăţenia moldovenească. Nu am făcut-o fiindcă situaţia politică din Moldova nu este propice pentru aşa ceva. Voi veni ulterior cu solicitarea de a deveni cetăţean al Republicii Moldova", a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, potrivit Unimedia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici