Băsescu: Estimez că alegerile vor fi validate în jur de 6 decembrie, apoi încep consultările

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că estimează că rezultatul alegerilor parlamentare vot fi validate de BEC în jurul datei de 6 decembrie, iar imediat după validare va începe consultările cu partidele pentru formarea majorităţii parlamentare şi constituirea Guvernului.

12 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Estimez că alegerile vor fi validate în jur de 6 decembrie, apoi încep consultările

Băsescu: Estimez că alegerile vor fi validate în jur de 6 decembrie, apoi încep consultările (Imagine: Mediafax Foto)

"Estimez că alegerile vor fi validate de BEC în jurul datei de 6 decembrie", a spus Traian Băsescu, menţionând că "este doar o estimare, având în vedere că în 2004, alegerile au avut loc pe 28 noiembrie şi validarea s-a făcut pe 6 decembrie.

"Cred că putem rămâne în aceeaşi plajă de validare a alegerilor", a explicat şeful statului.

Băsescu a precizat "numai după ce se face validarea alegrilor, poate intra în funcţiune prevederea art. 103, alin 1 din Constituţie, care obligă la începerea consultărilor cu partidele politice.

"Nu se poate produce începerea consultărilor înainte de validarea alegerilor", a spus Băsescu, percizând că după această dată va începe consultările.

Băsescu a ţinut să facă o trecere în revistă a calendarului evenimentelor care vor avea loc între încheierea alegerilor şi momentul în care noul guvern se va instala. El a subliniat că face această trecere în revistă a termenilor legali şi constituţionali pentru a evita orice dispute şi contradicţii şi, de asemenea, pentru a da ocazia presei să observe prevederile Constituţiei sau ale Regulamentului Camerelor reunite, ca "să nu fie manipulată de politicieni, dacă acest lucru ar fi dorit unii dintre aceştia".

De asemenea, Băsescu a făcut un apel la partide, la instituţiile statului şi la structurile electorale centrale şi teritoriale pentru a avea "maximum de exigenţă în respectarea Legii electorale, a procedurilor, astfel încât alegerile legislative să nu mai fie afectate de evenimente de genul celor de la alegerile locale, când s-a ajuns până la repetarea alegerilor în unele localităţi".

Şeful statului a menţionat că face acest apel către instituţii şi partide, în vederea imperativului unui proces electoral corect în baza articolului 80 din Constituţie.

El a ţinut să sublinieze că nu se poate produce începerea consultărilor înainte de validarea alegerilor şi a explicat această afirmaţie prin faptul că există posibilitatea ca unele partide să se afle la limita intrării în Parlament şi nimeni nu poate fi omis de la consultări.

Pe de altă parte, el a explicat că trebuie avută la consultări imaginea clară a rezultatului votului. "După momentul validării alegerilor voi începe consultările. Voi emite decret de convocare a Parlamentului în conformitate cu articolul 100, alineat 1 din Constituţie: «preşedintele lucrează prin decret»”, a spus Băsescu, menţionând că emiterea acestui decret se va face, "probabil", în timpul consultărilor cu partidele.

Şeful statului a ţinut să menţioneze că data pentru care se va convoca Parlamentul nu poate fi mai devreme de 13 decembrie. Băsescu a precizat că, în legătură cu data la care va fi convocat Parlamentul, se va consulta cu partidele având în vedere că 13 decembrie este într-o zi de sâmbătă. "Probabil vom stabili de comun acord convocarea pentru 15 decembrie", a spus Băsescu.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici