Băsescu: Geoană ar putea fi pregătit să devină preşedinte în 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri seară, la B1Tv, că liderul PSD Mircea Geoană ar putea deveni şef al statului în 2014 "dacă devine stăpânul partidului" şi nu va mai depinde de Iliescu-Hrebenciuc-Vanghelie-Vântu.

36 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Geoană ar putea fi pregătit să devină preşedinte în 2014

Băsescu: Geoană ar putea fi pregătit să devină preşedinte în 2014 (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Întrebat despre prestaţia lui Mircea Geoană în dezbaterea de vineri seară dintre candidaţi, Băsescu a răspuns: "Nu sunt deloc ipocrit... Dar cred că la Mircea Geoană este un salt consistent. Deci, eu îl recunosc. Şi, sincer, ar putea fi pregătit să devină preşedinte în 2014 dacă devine stăpânul partidului şi nu anexa unui grup - Iliescu-Hrebenciuc-Vanghelie-Vântu. Voiculescu este conjunctural susţinătorul lui, pentru că îl interesează pe el … dar nu cred că se va prăpădi de dorul lui".

El a mai spus că Mircea Geoană trebuie să înţeleagă că "nu poţi fi preşedinte când eşti dependent de Vântu, de Voiculescu, de Iliescu".

"Cum să fii un preşedinte puternic când tu nu eşti puternic la tine în partid?", a adăugat el.

În ceea ce-l priveşte pe candidatul liberal Crin Antonescu, Băsescu a apreciat că acesta a greşit strategic.

Întrebat ce ar fi făcut în locul Antonescu, el a răspuns că n-ar fi pomenit de Traian Băsescu toată campania şi l-ar fi "tocat" pe Mircea Geoană "de dimineată până seara".

"Deci, el a greşit strategic. Mă uitam, chiar şi în seara asta, încerca să dea în amândoi simultan şi îmi venea să-i zic la un moment dat: «Măi Crin, nu mă aşeza în vechiul sistem»", a continuat el.

Băsescu a mai spus că el, în tinereţe, le vorbea copiilor, când venea acasă, despre lucrurile văzute prin lume, iar nu despre istoria Partidului Comunist.

"Eu, când eram tânăr, vedeam lumea şi, vă dau cuvântul meu de onoare, niciodată n-am venit acasă să le vorbesc copiilor mei despre istoria Partidului Comunist. Niciodată. Le spuneam ce am văzut în lume, cum am văzut lumea asta… Asta le povesteam copiilor mei când rămâneam în concediu. Totuşi, să te faci că eşti altceva când tu ai predat copiilor despre comunism… Aici discutăm despre ce se numeşte un om onest. Eu am spus «Am fost amândoi comunişti, Adriane». Sigur, eu n-am trăit din comunism. Eu am fost un purtător de carnet. Dar am încercat să mă revanşez. Am deschis arhivele Partidului Comunist şi am lăsat să fie analizate", a afirmat el.

Băsescu a mai susţinut că scorul său electoral ar fi 38%-40%, Mircea Geoană ar înregistra 27%-28%, iar Crin Antonescu - 20%.

Traian Băsescu a menţionat că, în campania pentru primul tur şi-a impus o poziţie de neutralitate faţă de cei doi candidaţi principali, pentru că el este în postura de a fi sigur că va exista un tur doi, în care nu are cum să nu intre.

Preşedintele a apreciat că, la acest moment, disputa se poartă pentru locul al doilea.

Băsescu a mai spus în campania pentru turul doi va fi o "dispută constructivă, dar dispută".

"În primul tur am dorit să fiu undeva între poziţia de preşedinte şi cea de candidat, dar turul doi va fi între doi candidaţi", a adăugat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici