Băsescu: Guvernul dă prea puţini bani pentru românii din străinătate

Preşedintele Traian Băsescu a acuzat, duminică, la întoarcerea din Spania, faptul că Guvernul şi Parlamentul acordă prea puţine fonduri pentru românii din străinătate, în timp ce unii politicieni preferă să politizeze evenimente ale diasporei, precum cele care au avut loc la Madrid.

18 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Guvernul dă prea puţini bani pentru românii din străinătate

Băsescu: Guvernul dă prea puţini bani pentru românii din străinătate (Imagine: Mediafax Foto)

El le-a recomandat jurnaliştilor să citească Legea 299/ 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care stabileşte obligaţii ale Guvernului şi Parlamentului legate de sprijinirea acţiunilor românilor din diaspora.

Băsescu a precizat că în 2007 bugetul alocat Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a fost de 20 de milioane de RON, în timp ce în 2008 acesta a fost redus la jumătate, din care o altă jumătate au fost datorii plătite în contul lui 2007, în aceste condiţii, în 2008, suma la dispoziţie fiind doar de 1,4-1,5 milioane de euro.

"Atât merită românii de pretutindeni pentru factorul politic din România ?", s-a întrebat Băsescu, menţionând că aceştia sunt cei care aduc în ţară anual 7 miliarde de euro, sumă care scuteşte statul de a face împrumuturi.

Suma pe care a acordat-o autorităţile madrilene pentru Forumul românilor din diaspora au fost mai mari decât fondurile pentru DRP, a remarcat Băsescu, afirmând că a continua alocarea sumelor mici pentru DRP, echivalează cu a-i trata pe românii din străinătate la fel cum i-a catalogat presa, drept "căpşunari".

Băsescu şi-a exprimat şi regretul că unii politicieni preferă să politizeze recentul congres al diasporei, deşi ar fi trebuit să aibă responsbilităţi în organizarea acestuia.

"Nu spun că nu au fost partide sau organizaţii, care neinspirat au folosit însemnele înregistrate ale unor partide sau partide care şi-au afişat însemnele culturale prin fluierături sau huiduieli. Sunt însemnele lor. Sau că nu au fost impostori, care în calitate de candidaţi pentru românii din diasporă s-au prezentat sunt titlul de înalţi reprezentanţi ai guvernului pentru românii din străinătate. Impostura funcţionează în toate palierele ei", a comentat Băsescu.

Sâmbătă seara, la mitingul românilor din Alcala de Henares, au fost fluturate mai multe drapele ale PDL şi în timpul discursului preşedintelui s-au auzit fluierături.

Duminică, la Forumul Asociaţiilor Românilor din diasporă preşedintele s-a salutat cu Petre Roman, înalt reprezentant al Guvernului pentru românii din străinătate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici