Băsescu îl primeşte marţi pe ambasadorul agreat al Olandei, aflat la post încă din decembrie 2011

Preşedintele Traian Băsescu îl primeşte, marţi, la Cotroceni, pe ambasadorul agreat al Olandei, Mattheus van Bonzel, pentru prezentarea scrisorilor de acreditare, diplomatul fiind trimis la post la Bucureşti încă din decembrie 2011.

102 afișări
Imaginea articolului Băsescu îl primeşte marţi pe ambasadorul agreat al Olandei, aflat la post încă din decembrie 2011

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Potrivit programului de marţi al preşedintelui Băsescu, publicat luni seară de Preşedinţie, primirea ambasadorului agreat al Regatului Ţărilor de Jos (Olanda) în România, Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel, va avea loc la ora 13.00.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, sâmbătă, decretul privind acreditarea lui Ireny Comaroschi în funcţia de ambasador în Olanda, a informat Administraţia Prezidenţială.

"Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat sâmbătă, 5 mai, decretul privind acreditarea doamnei Ireny Comaroschi în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Ţărilor de Jos (Olanda)", se menţionează într-un comunicat al Preşedinţiei transmis MEDIAFAX.

Olanda este o ţară cu care dialogul politic al României a fost marcat în ultimii doi ani de opoziţia exprimată constant de autorităţile de la Haga faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen. La Consiliul European din martie s-a stabilit ca o decizie privind aderarea României şi Bulgariei să fie luată în septembrie, însă oficiali olandezi au subliniat că această decizie depinde de constatarea unor progrese în raportul pe care Comisia Europeană îl va prezenta în iulie, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Guvernul olandez condus de premierul Mark Rutte, care s-a bazat şi pe sprijinul formaţiunii naţionaliste de dreapta a lui Geert Wilders, cu o atitudine foarte critică faţă de România şi Bulgaria, a demisionat în urmă cu două săptămâni, data alegerilor legislative anticipate fiind fixată pentru 12 septembrie.

Ambasadorul olandez în România, Matthijs van Bonzel, trimis la post la Bucureşti încă din decembrie 2011, declara în urmă cu o lună într-un interviu pentru MEDIAFAX, că încă aşteaptă programarea la Palatul Cotroceni, pentru a-i prezenta preşedintelui Traian Băsescu scrisorile sale de acreditare.

Întrebat cine este de învinovăţit pentru că, la peste patru luni de la sosirea la Bucureşti, încă aşteaptă această întâlnire, diplomatul spunea: "Este prerogativa oricărui şef de stat să primească ambasadori. Deci, asta este situaţia şi eu aştept invitaţia sa".

Pe de altă parte, ambasadorul spunea că poate să-şi facă munca şi să fie practic activ profesional.

Partidul Laburist din Olanda, aflat în opoziţie, ceruse anterior Ministerului olandez de Externe explicaţii în legătură cu amânarea acreditării ambasadorului olandez la Bucureşti, în contextul în care cercurile diplomatice cred că România blochează acreditarea pe fondul disensiunilor privind aderarea la Schengen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici