Băsescu: În estul Ucrainei se desfăşoară un război hibrid

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, despre situaţia din estul Ucrainei, că se desfăşoară "un război hibrid", prin interpuşi şi de gherilă urbană.

408 afișări
Imaginea articolului Băsescu: În estul Ucrainei se desfăşoară un război hibrid

Băsescu: În estul Ucrainei se desfăşoară un război hibrid (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful statului s-a referit la situaţia din estul Ucrainei, arătând că, în opinia României, în estul Urainei se desfăşoară "un război hibrid".

"Greu de găsit termenul ăsta în terminogia de război, dar mi se pare termenul potrivit pentru situaţia din Doneţk şi Lugansk", a mai spus şeful statului.

El a continuat: "În primul rând este un război prin interpuşi, care foloseşte ceceni, transnistreni, cazaci şi alte entităţi, pe care le plasează în estul Ucrainei, pentru a-i sprijini pe separatişti".

Potrivit lui Traian Băsescu, a doua caracteristică este aceea că avem de-a face şi cu "un război de gherilă urbană şi, a treia caracteristică, că există şi un război de insurgentă, chiar al cetăţenilor ucraineni de etnie rusă şi, în sfârşit, există şi acţiuni teroriste frecvente, care includ luări de ostatici, precum reprezentanţii OSCE, utilizarea scuturilor umane, în faţa instituţiilor.

"Toate acestea sunt caracteristice terorismului: luări de ostatici, răpiri, utilizarea de scuturi umane, tot soiul de acţiuni din acestea care nu sunt specifice instituţiilor statelor", a mai declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a mai declarat că în Ucraina se desfăşoară şi un război informaţional, care de data aceasta poate fi şi parte a unui război clasic.

"Cine este responsabil în analiza noastră pentru ceea ce se întâmplă acolo? Primii responsabili sunt teroriştii care şi acum ocupă Doneţkul şi Luganskul şi în mod egal responsabilitatea aparţine Federaţiei Ruse, pentru că Federaţia Rusă, îmi pare rău să o spun şi am responsabilitatea greutăţii afirmaţiilor pe care le fac, Federaţia Rusă a devenit un partener al acestor terorişti, prin sprijin politic, sprijin cu personal calificat, sprijin cu armament de toate categoriile, inclusiv armament greu. Este concluzia la care am ajuns şi aceasta este explicaţia de ce nu ne-am grăbit să facem afirmaţii decât ne-am limitat la nişte comunicate. În opinia noastră, Federaţia Rusă este partenerul acestor terorişti, prin acţiunile pe care le întreprinde. Din păcate, Federaţia Rusă este parte a conflictului, aşa cum a fost parte a conflictului şi a anexării ilegale a Crimeii, acum este parte a conflictului din estul Ucrainei", a mai spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici