Băsescu, înainte de plecarea la Summit-ul Asia-Europa: Se vor discuta şi probleme de securitate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă, că în cadrul Summitul Asia – Europa de la Milano se vor discuta relaţiile economice, cooperarea între cele două continente dar şi probleme de securitate, precum Ucraina şi Orientul Mijlociu.

184 afișări
Imaginea articolului Băsescu, înainte de plecarea la Summit-ul Asia-Europa: Se vor discuta şi probleme de securitate

Băsescu, înainte de plecarea la Summit-ul Asia-Europa: Se vor discuta şi probleme de securitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful statului a menţionat Summit-ul Asia-Europa va avea trei părţi, prima parte fiind destinată relaţiilor economice, între Asia de Sud-Est şi Europa şi cea de-a doua sesiune, dedicată cooperării între Asia şi Europa şi soluţionarea problemelor globale.

Preşedintele a menţionat că va exista şi o a treia sesiune dedicată strict şefilor de stat, care va aborda probleme de securitate.

”Această parte nu va fi introdusă în concluziile acestui summit, măsură luată pentru că există certitudinea dificultăţii ajungerii la un consens, având în vedere că temele care se vor discuta sunt legate de situaţia din Ucraina, procesul de pace din Orientul Mijlociu, situaţia din Marea Chinei de Sud, situaţia din Coreea şi alte subiecte extrem de sensibile”, a ţinut să precizeze şeful statului.

Traian Băsescu a mai anunţat că la Summit vor participa 21 de state din Asia şi 30 de state din Europa, respectiv cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, plus Elveţia şi Norvegia.

De asemenea, la summit vor participa preşedintele Consiliului European, preşedintele Comisiei Europene, precum şi secretarul general al Organiţiei Statelor din Sud-Estul Asiei.

Şeful statului a arătat că acest summit este important pentru că abordează, pe fond, problema relaţiilor economice şi a dezvoltării durabile în cele două regiuni.

”În opinia mea, cel mai important lucru şi care va fi şi zona sensibilă a primei sesiuni, este legată de liberalizarea schimburilor economice între cele două continente, Asia şi Europa. În ce ne priveşte, vom fi susţinătorii unor soluţii de liberalizare cât mai adânci în relaţiile economice dintre Asia şi Uniunea Europeană, sigur, repesctându-se perceptele Uniunii Europene”, a mai afirmat Băsescu.

Preşedintele a ţinut să mai precizeze că, în problematica de securitate, în linii mari, poziţiile României sunt cunoscute, atât în ceea ce priveşte Ucraina, cât şi situaţia din Orientul Mijlociu.

”Vom susţine pe cele pe care care tradiţional sunt poziţiile noastre, cel puţin în ultimii zece ani”, a adăugat Traian Băsescu.

Potrivit programului summit-ului, făcut publicităţii de Administraţia Prezidenţială, joi după-amiază preşedintele va participa, la Centrul de Congrese din Milano, la sesiunea de deschidere a Summitului, apoi la sesiunea plenară cu reprezentanţii Parteneriatului Parlamentar Asia -Europa (ASEP), ai Forumului Popular Asia - Europa (AEPF) şi ai Forumului de Afaceri Asia – Europa (AEBF).

Tot joi va fi făcută o fotografie de familie, apoi fiind programată participarea la prima sesiune plenară cu tema "Promovarea cooperării financiare şi economice între Asia şi Europa prin intermediul unei conexiuni îmbunătăţite".

Preşedintele are programată o alocuţiune, în jurul orei 16.50 (ora României) în cadrul primei sesiuni plenare cu tema "Promovarea cooperării financiare şi economice între Asia şi Europa prin intermediul unei conexiuni îmbunătăţite".

Ulterior, preşedintele are programată participarea la a doua sesiune plenară cu tema "Abordarea problemelor globale în contextul parteneriatului Europa - Asia şi a unei lumi interconectate".

De asemenea, la ora 21.00 (ora României), la "Palazzo Regale" din Milano, preşedintele va participa la dineul oferit de preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, în onoarea şefilor de delegaţii participanţi la Summitul ASEM.

Vineri, preşedintele va participa la sesiunea restrânsă "Dialog şi cooperare între Europa şi Asia privind viitorul ASEM", apoi la sesiunea de închidere a Summitului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici