Băsescu: Lupta lui Mărieş acum nu este întâmplătoare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la B1 TV, că lupta lui Teodor Mărieş din prezent nu este întâmplătoare şi că "se pare că foarte multe fapte care sunt în dosare se apropie de prescripţie".

38 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Lupta lui Mărieş acum nu este întâmplătoare

Președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș (Imagine: Mediafax Foto/Bogdan Stamatin)

"Sper să aflăm (adevărul despre Revoluţie, n.red.) şi lupta lui Mărieş de acum nu este întâmplătoare", a spus şeful statului.

"Se pare că foarte multe fapte care sunt în dosare se apropie de prescripţie şi eu îl înţeleg foarte bine pe Mărieş care spune: vreau o copie a dosarelor, măcar să rămână povestea faptelor dacă eventual nu mai pot fi pedepsite", a adăugat Băsescu.

Preşedintele Asociţaiei 21 Decembrie,Teodor Mărieş a intrat în greva foamei la data de 4 august.

Asociaţia 21 Decembrie 1989 a salutat, luni, faptul că a început predarea fotocopiilor documentelor din dosarul revoluţiei, de către Parchet, subliniind faptul că demersul creează un precedent care va contribui semnificativ la reformarea modului de instrumentare a cauzelor.

"Precedentul care s-a creat cu eliberarea fotocopiilor, chiar dacă va crea unele probleme logistice, va contribui semnificativ la reformarea modului de instrumentare a dosarelor de instrucţie penală în România ca şi la diminuarea deficitului de imagine al Ministerului Public", se arată într-un comunicat remis, luni, agenţiei MEDIAFAX, de către avocatul asociaţiei, Antonie Popescu.

Asociaţia însă este nemulţumită de faptul că Serviciul Român de Informaţii nu a declasificat anumite documente, astfel că o parte din dosar este "aflată la secret".

"Dacă informaţiile comunicate verbal de reprezentanţii Parchetului sunt corecte, STS a refuzat să declasifice documente, SRI nu a răspuns încă, iar CNSAS şi Ministerul Apărării au agreat să fie trimise, aşa cum sunt, Curţii Europene (implicit puse la dispoziţia părţilor vătămate). Aceste refuzuri nu pot fi trecute cu vederea, consecinţele nefavorabile în planul imaginii externe a României, a relaţiei cu Curtea Europeană Drepturilor Omului, a încrederii publice în agenţii puterii executive (procurori, ministeriabilii de resortul de care ţine problema) ori în reformarea serviciilor secrete - nu vor întârzia să apară!", spune sursa citată.

În opinia acesteia, "nu era şi nu este nevoie de nicio «declasificare» pentru că actele nu sunt clasificate, decât în măsura în care acest lucru s-a făcut după 2002, când a fost adoptată în România Legea informaţiilor clasificate numărul 182/2002".

"Trebuie să se declare public de cine au fost clasificate, când şi de ce? Dacă se pretinde că ar fi existat vreo secretizare înainte de anul 2002, atunci ea nu s-a putut face decât abuziv şi în baza vreunor dispoziţii căzute în desuetitudine - aparţinând ordinii constituţionale răsturnate la 21/22 Decembrie 1989. Totodată, aceste documente rezultă cu certitudine din declaraţiile şi adresele oficialilor de la vârful MinisteruluI Apărării, au fost trimise Comisiei parlamentare de ancheta privind evenimentele din decembrie 1989 (Comisia Gabrielescu - Nicolăescu), de unde au parvenit Parchetului Militar, fără vreun regim de clasificare, ca informaţii nesecrete", mai notează sursa citată.

Astfel, susţine avocatul Popescu, nu se poate concepe ca în anul 2009 "să se mai pretindă fară temei legal (deci real) ca acestea ar fi clasificate".

Pe de altă parte, articolul 13 din Legea 544/2001, (adoptată anterior Legii 182/2002), interzice clasificarea informaţiilor care favorizează sau ascund încălcarea legii "nu pot fi incluse în categoria informaţiilor clasificate şi constituie informaţii de interes public".

"E cu neputinţă să se tolereze încălcarea Legii tocmai la Parchet sau de către autorităţi administrative autonome - impiedicându-se înfăptuirea justiţiei ori determinându-se, favorizarea infractorului - în mod direct sau indirect", mai arată avocatul.

Potrivit acestuia, Curtea Europeană a făcut apel repetat Guvernului să dea acces la toate documentele, să predea copiile şi la liderul asociaţiei, Teodor Mărieş, să renunţe la greva foamei, pentru a fi apt să continue demersurile pentru judecarea dosarului revoluţiei. Mărieş a anunţat public că renunţă la greva foamei atunci când va avea tot dosarul.

De aceea, asociaţia a solicitat procurorului general al României să dispună transmiterea integrală a dosarului către părţile vătămate, incluzând deci, toate informaţiile, indiferent de suportul de stocare (hârtie, CD, DVD, videocasete, microfilm etc.)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici