Băsescu: Nu exclud ca tensiunile cu Moscova să fie legate şi de poziţia noastră privind R.Moldova

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că nu exclude ca tensiunile dintre Federaţia Rusia şi ţara noastră să aibă legătură cu poziţia României faţă de Republica Moldova.

31 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu exclud ca tensiunile cu Moscova să fie legate şi de poziţia noastră privind R.Moldova

Băsescu: Nu exclud ca tensiunile cu Moscova să fie legate şi de poziţia noastră privind R.Moldova (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Nu exclud posibilitatea ca tensiunile din ultima vreme să fie legate şi de poziţia noastră cu privire la Republica Moldova. Noi nu facem nimic subversiv, susţinem forţele democratice, dar le susţinem aşa cum putem noi: încercăm să-i ajutăm să-şi rezolve problemele generate de inundaţii, încercăm să-i ajutăm să îşi desfacă mărfurile care au fost blocate la desfacere pe piaţa Federaţiei Ruse, dar o facem transparent şi, spunem noi, legitim, iar susţinerea Moldovei pentru un parcurs european este legitim", a declarat Traian Băsescu, în cadrul întâlnirii cu ambasadorii români.

El a apreciat că aceasta nu ar trebui să determine Federaţia Rusă să considere România o ţară inamic.

"Sau faptul că militari americani se instruiesc în bazele militare româneşti sau faptul că amplasăm sistemul antirachetă pe teriotoriul României nu poate fi un portofoliu care să justifice o eventuală ostilitate a Moscovei faţă de Bucureşti. Eu sper că vom depăşi aceste lucruri", a mai spus Băsescu.

Preşedintele le-a cerut ambasadorilor români să facă orice tip de efort pentru a explica faptul că România nu este ostilă Federaţiei Ruse, dar că "avem nişte interese de securitate şi interese în politica energetică care am dori să ne fie respectate".

"Faptul că avem obiective diferite nu trebuie să ne ostilizeze unii pe alţii, ci să ne facă să spunem: bun, astea ne despart, dar hai să vedem unde avem interese comune", a continuat şeful statului.

El a apreciat că relaţia României cu Rusia este una "cu suişuri şi coborâşuri, cu momente bune şi momente mai puţin bune".

"Trebuie să rămânem consecvenţi în două aspecte. Primul şi cel mai important este acela că trebuie să găsim formule de cooperare cu Federaţia Rusă. Al doilea, trebuie să găsim soluţii de cooperare cu Federaţia Rusă în condiţii de respect reciproc şi de înţelegere a intereselor ambelor părţi. Aici avem, uneori, interese divergente. De exemplu interesul nostru, spre exemplu, este ca Nabucco să devină o realitate (...). Sigur, nu este acelaşi interes cu al Federaţiei Ruse, care ar vrea ca Southstream-ul să devină o realitate, dar pentru asta nu trebuie să ne supărăm unii pe alţii", a afirmat Băsescu.

În opinia sa, sunt foarte multe alte zone în care interesele sunt identice.

"Noi avem interesul ca oameni de afaceri din Federaţia Rusă să investească în România. Nu putem construi această relaţie numai plecând de la interesele divergente. Avem, slavă Domnului, şi destule interese convergente. Şi Federaţia Rusă are nevoie de pace şi securitate la Marea Neagră, ca şi România. Şi Federaţia Rusă are nevoie să fie eficientă în lupta împotriva terorismului, ca şi România. Şi Federaţia Rusă are interesul să stopeze traficul de droguri din Afganistan către Europa, ca şi România. Şi Federaţia Rusă are interesul să stopeze traficul de armament, ca şi România. Avem atât de multe lucruri în care putem coopera, încât eu cred că rămâne un singur lucru de făcut: să insistăm în construcţia unei relaţii pragmatice, în care fiecare parte să-şi pună într-un buzunar separat partea de neîncredere. Între Moscova şi Bucureşti există un portofoliu important de neîncredere, care vine din istorie. Ne putem propune să-l punem deoparte", a conchis şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici