Băsescu: Nu îi răspund lui Swoboda. România dă cetăţenie celor care cer restabilirea acesteia

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că România a facilitat pe bună dreptate şi cu temei redobândirea cetăţeniei române de către cei care au pierdut-o fără voinţa lor, cum sunt cetăţenii moldoveni, precizând însă că nu doreşte să îi răspundă pe această temă eurodeputatului Hannes Swoboda.

2044 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu îi răspund lui Swoboda. România dă cetăţenie celor care cer restabilirea acesteia

Hannes Swoboda (Imagine: Stefan Micsik/ Mediafax Foto)

Preşedintele a reacţionat, astfel, la afimaţiile liderului grupului S&D din PE, Hannes Swoboda, care declarase că Uniunea Europeană ar trebui să aibă reguli comune de acordare a cetăţeniei, dând ca exemplu decizia preşedintelui Traian Băsescu de a acorda cetăţenie "din belşug" moldovenilor".

"Nu îi dau un răspuns domnului eurodeputat Swoboda, pur şi simplu, ştiind că declaraţiile din Parlamentul European, mai ales ale şefilor de grupuri, sunt analizate de conducerea executivă a Uniunii Europene, am ţinut să îl informez pe preşedintele Herman Van Rompuy că România nu acordă cetăţenile română în condiţiile în care o face Malta, plăteşti şi obţii cetăţenie", a spus preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a ţinut să menţioneze că România a facilitat, pe bună dreptate şi cu temei, redobândirea cetăţenilei române de către cei care au pierdut-o fără voinţa lor."

"Pe românii din stânga Prutului nu i-a întrebat nimeni când au devenit cetăţeni ai Uniunii Sovietice, nu au fost întrebaţi, li s-a dat noul buletin, noul paşaport, noua cetăţenie", a spus Băsescu, adăugând că "România are obligaţia la măsuri reparatorii faţă de cetăţenii români care şi-au pierdut cetăţenia prin abuz".

"Şi nu le-o dăm obligatoriu, numai acelora care cer restabilirea dreptului lor de a fi cetăţeni români, cum sunt şi cetăţenii Republicii Moldova", a mai declarat Traian Băsescu.

El a afirmat că aceasta a fost explicaţia dată preşedintelui Herman Van Rompuy, iar "lucrurile par clare din acest punct de vedere".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici