Băsescu: Nu pune nimeni problema remanierii în acest moment

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că deşi este văzut în postura de a face remanieri, el este un partener al Guvernului şi susţine că România nu are nevoie de remanieri, ci de stabilitate şi încredere, în contextul unor reforme necesare.

23 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu pune nimeni problema remanierii în acest moment

Băsescu: Nu pune nimeni problema remanierii în acest moment (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Am încredere că vom reuşi. Eu îmi asum liniile acestui program, voi fi un partener al Guvernului şi pentru că vă spun acest lucru vreau să mai infirm un zvon. Am înţeles că mă vedeţi în postura de a face remanieri, de a da afară miniştri. Nu pune nimeni problema remanierii în acest moment. Ne trebuie acum stabilitate şi încredere. Îmi este cunoscut faptul că există segmente interesate şi în instabilitate şi în lipsă de încredere. Le văd şi eu. Le simt pe pielea mea, dar vom merge înainte, pentru că marea majoritate a celor responsabili înţeleg când nu mai putem amâna măsurile de reducere a cheltuielilor publice", a spus şeful statului.

El a adăugat că nereducerea cheltuieilor publice ar însemna că România va face împrumuturi pentru a acoperi cheltuielile sistemului statului.

"Nu vreau să intru în polemici cu nimeni, dar nu mă pot abţine să fac un comentariu legat de cei care sunt atât de nemulţumiţi de ceea ce a făcut guvernul. Le-aş aduce aminte că din interese politice au lăsat România fără Guvern în ultimele patru luni ale anului 2009. Deci acest Guvern a început să ia măsurile la care se angajase cu Fondul abia din ianuarie. Le-aş aduce aminte că atunci când s-a dus Guvernul cu Legea pensiilor în Parlament, soluţia pe care au găsit-o pentru a încerca să obţină avantaje electorale a fost o moţiune de cenzură care să ducă la căderea Guvernului în perioadă de criză. Nu aş vrea să le aduc aminte şi de risipa din 2008, care a adus voturi dar şi mari nenorociri României", a comentat şeful statului.

"Aş vrea să fac un comentariu. Mulţi veţi spune reducere de 25% a fondului de salarii la stat sau de 15% la pensii (...) Orice calcul ne arată că, cel puţin în zona pensiilor mici, toată pensia se duce pe coşul zilnic şi pe cheltuielile curente - electricitate, telefon, gaze şamd - o creştere a TVA-ului i-ar fi afectat cel puţin la fel de mult pe cei cu pensii mici, ca şi reducerea cu 15% a pensiilor. Deci aici lucrurile trebuie privite în ansamblul lor. Dar esenţa dincolo de ansamblul acestor lucruri a fost legată de grija de a nu pune în sarcina tuturor celor 22 de milioane şi mai ales în sarcina sectorului privat al economiei, excesul de cheltuieli pe care îl are bugetul de stat al României", a spus şeful statului.

El a spus că "poate că decenţa şi solidaritatea sunt mai bune decât demagogia".

"Eu nu voi ezita să-i arăt exact aşa cum sunt, dacă uită ce-au făcut până acum câteva luni, când erau la guvernare, sau până la sfârşitul lui 2008, când ne duduia economia", a spus preşedintele, care a reamintit că la acel moment a avertizat şi cu privire la cele 42 de OUG care măreau salariile, dar şi la măririle de pensii, care erau nesustenabile.

"Mie ţineţi să-mi amintiţi tot timpul că am promulgat Legea creşterii salariilor în educaţie. Aşa este. Am promulgat-o, din cele 50% s-au acordat 17%, deci ea nu produce efecte. Cei care au promovat ordonanţe şi legi şi au risipit 3,2 miliarde din fondul naţional de investiţii să se mai gândească dacă au dreptul moral să discute acum despre ce ştiu ei", a spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici