Băsescu: Nu ştiu dacă România rezistă până pe 31 august. Fac un apel la responsabilitate guvernului

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat că România a intrat până pe 31 august într-o cursă contra-cronometru a prăbuşirii economiei şi a făcut un apel la "responsabilitate" către Guvern, arătând că nu poate cere preschimbarea termenului de pronunţare a Curţii cu privire la referendum.

677 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu ştiu dacă România rezistă până pe 31 august. Fac un apel la responsabilitate guvernului

Băsescu: Nu ştiu dacă România rezistă până pe 31 august. Fac un apel la responsabilitate guvernului (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

"Având în vedere timpul foarte îndepărtat până când CC va relua discuţiile legate de validarea sau invalidarea referendumului, sunt îngrijorat de cum va arăta România pe 31 august. Am intrat într-o cursă contracronometru a prăbuşirii ţării. Lipsiţi de credibilitate externă să putem împrumuta bani, lipsiţi de credibilitate internă să putem cumpăra bani la rate acceptabile. Peste 4 milioane de cetăţeni care au datorii la bănci şi deprecierea leului îi afectează profund. 6 milioane de pensionari cărora li s-a impus un impozit de 5,5% în 2010 pentru sănătate, iar astăzi prin depreciere au pierdut de două-trei ori mai mult din puterea de cumpărare a pensiei. Nu ştiu dacă România rezistă până pe 31 (august n.r.) de aceea îmi permit să fac un apel la CC şi Guvern, un apel la responsabilitate", a declarat Băsescu, într-o conferinţă de presă la sediul său de campanie.

Întrebat dacă va cere Curţii Constituţionale preschimbarea termenului de pronunţare cu privire la referendum într-unul mai apropiat, Băsescu a spus că nu îi rămâne decât să facă un apel deoarece "nimic nu mai este în mâna" sa în calitate de preşedinte suspendat. "Nu, mie nu îmi mai rămâne decât să fac un apel, nimic nu este în mâna mea", a spus el.

Băsescu a argumentat că România este într-un "risc major" şi el vrea să aibă conştiinţa împăcată că a spus că "31 august poate fi prea târziu", adăugând că va prezenta luni, 6 august, un calcul cu privire la cât de mult au fost afectaţi pensionarii şi salariaţii de deprecierea leului.

"Eu ştiu sigur că astăzi suntem abia în 5 august şi îmi imaginez ce se va întâmpla din 5 până pe 31, sunt 26 de zile, cu moneda naţională, cu ratele cetăţenilor, cu pensiile amărâţilor ăstora de pensionari, prin devalorizare (...) Deci cred că din punctul acesta de vedere România este într-un risc major şi vreau să am conştiinţa împăcată că am spus. Aşa cum sunt, suspendat, dar responsabil: 31 august poate fi prea târziu", a mai spus Băsescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici