Băsescu: Principalul obiectiv al oricărui politician responsabil este să arate că nu se poate trece peste un referendum validat. DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că la referendum este un răspuns validat pe care actuala majoritate nu îl recunoaşte şi principalul obiectiv al oricărui politician responsabil este să arate că nu se poate trece pentru un referendum validat.

1670 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Principalul obiectiv al oricărui politician responsabil este să arate că nu se poate trece peste un referendum validat. DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI

Traian Băsescu (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Declaraţiile preşedintelui în emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV:

  • Nu putem spune că statul român a rămas indiferent la corupţie şi că instituţiile statului nu lucrează. Sunt de acord că partidele au stricat criteriile de merit la angajări. Tinerii nu au nicio şansă când vin în contact cu interesele partidelor de a-şi răsplăti lipitorii de afişe. Partidele nu realizează că pierd dacă pun oameni neperformanţi în posturi importante. Cred că acest tip de corupţie afectează cel mai mult.

  • După ce termin mandatul mă voi ocupa de Mişcarea Populară. Se strâng semnături pentru crearea partidului creat de Mişcarea Populară. Nu mă puneţi să vorbesc despre sondaje.

  • Când cursul se depreciază iese la TV Vasilescu, când se apreciază iese Isărescu. În funcţie de cine iese ştim că e bine sau rău. dacă o bancă mi-ar da bani să cumpăr teren agricol aş lua un credit, pentru altceva nu. Mi-ar plăcea să am o fermă de 200-250 de hectare, unde să fac livadă.

  • Cred că privatizarea CFR Marfă nu e o soluţie rea, dar marea problemă e legată de cine va câştiga licitaţia. CSAT a vrut să evite o privatizare de genul Oltchim. Mi se pare incorect că datoriile au fost convertite în acţiuni după începerea procesului de privatizare.

  • Despre salariile uriaşe din companiile de stat: Aceste salarii nu se reflectă în bugetul de stat, dar este o chestiune de moralitate. Rezolvarea problemei de fond este ca în legea lor de funcţionare să introducem articol în care stabilim salarizarea la nivel de bugetari. Toşi directorii de la asigurări au fost clienţi politici. Nu poţi tu partid să-l chemi să-i spui STOP? Să nu încaseze banii ca să nu oblige Guvernul să se pună într-o poziţie delicată. Trebuie găsită soluţia care nu ne afectează credibilitatea şi susţin eforturile domnului Ponta de a găsi o soluţie.

  • Eu nu sunt atât de pesimist cu privire la evoluţia economiei. Cred că în România nu va creşte şomajul, ceea ce este un prim pas bun. Absorbţia fondurilor europene ar da un plus de forţă de muncă. Cred că board-ul FMI va valida încheierea celui de-al doilea acord, cel care e în desfăşurare. România nu mai e în austeritate, dar a trecut la faza la care drămuieşte mai corect banii publici din punct de vedere al populismelor. Liderii PNL au anulat un acord cu FMI în timpul guvernului Tăriceanu şi au dus ţara în colaps. Din acest punct de vedere e bine să fie rezervaţi.

  • Discuţiile mele cu premierul sunt extrem de deschise. Vorbim destul de des, de cel puţin 2-3 ori pe săptămână, şi ne şi întâlnim. Nu e vorba despre o reevaluare, ne ştim foarte bine unul pe altul, nu cred că ne schimbăm punctele de vedere, dar politica ne-a obligat să colaborăm.

  • Despre regionalizare: Numărul de regiuni este mai puţin important. Din punctul meu de vedere se putea face o regionalizare cu 8, 9, 12, 16 regiuni. Important este să respectăm criteriile care dau dreptul regiunilor să se adreseze Bruxelles-lului. Regionalizarea aşa cum este dezbătută va introduce un etaj intermediar între Guvern şi administraţiile locale. În viziunea mea regionalizarea trebuie să simplifice administraţia statului. Acest lucru nu se poate face aşa cum se face acum.

  • Trebuie avută mare grijă cu aceste regiuni. Dacă ei se gândesc că vor face parlamente regionale, preşedinţi regionali, statul se transformă în stat federal. Mare grijă, domnilor politicieni, România este stat unitar!

  • Covasna şi Harghita au rămas în urmă din punct de vedere al dezvoltării pentru că au acceptat doar firme ungureşti să facă investiţii, care n-au făcut nimic. Din cauza abordării administraţiilor locale şi al strigării naţionalismului local investitorii au fost reticenţi.

  • Despre căsătoria între homosexuali: Eu sunt de acord cu libertatea fiecărui om să facă ce vrea cu viaţa lui, inclusiv cu aceasta, pentru că ce facem fiecare între pereţii casei este problema noastră. A reglementa acest lucru prin Constituţie este o mare greşeală. Fiecare este liber să facă ce vrea cu viaţa lui. Eu sunt creştin ortodox şi respect perceptele creştinismului şi ortodoxiei.

  • Eu am modificat trei lucruri la Constituţie: am pus în aplicare rezultatul referendumului; am introdus prevederile tratatului fiscal în Constituţie; am modificat articolele neclare din Constituţie în baza deciziilor CC. România are o Constituţie bună, modernă. Eu am propus simplificarea Parlamentului, iar românii au fost de acord.

  • Nicio prevedere a Noii Constituţii nu îmi este aplicabilă. Nu mi se pot modifica atribuţiie. Categoric vor apărea situaţii care pot duce la blocarea statului.

  • Protestez public pentru introducerea stemei pe tricolor.

  • Unii spun că am folosit Constituţia în alegerile din 2009. Practic românii au separat foarte clar referendumul de alegeri. 

  • Susţin proiectul legat de gazele de şist. Mi-e greu să spun care va fi răspunsul populaţiei dacă punem această întrebare. Întrebarea poate manipula poporul, pe când la Constituţie nu se poate.

  • Dacă oamenii vor respinge referendumul va fi un eşec al meu, pe care mi-l asum. Dacă Constituţia nu va reflecta referendumul din 2009, eu îl voi declanşa.

  • Un popor poate primi foarte multe întrebări în referendum. Numărul de ministere va ţine de fiecare Guvern, însă odată dat semnalul pentru Parlament, şi executivul va trebui să se conformeze.

  • Sunt convins că un parlament cu o singură Cameră va funcţiona mai bine, după regulile constituţionale ce vor fi stabilite. Eu cred că uitându-ne la ce se întâmplă în lume constatăm că sunt cheltuieli foarte mari.

  • La referendum este un răspuns validat pe care actuala majoritate nu îl recunoaşte şi cred că principalul obiectiv al oricărui politician responsabil este să arate că nu se poate trece peste un referendum validat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici