Băsescu, profesorilor: Nimeni nu pierde niciun leu la salariu

Şeful statului le-a transmis, joi, profesorilor participanţi la o dezbatere despre "responsabilitatea publică în educaţie", organizată de PDL, că după aplicarea noii legi a salarizării unice niciun reprezentant din sistem "nu pierde un leu la salariu", acesta urmând să crească până în 2015 cu 78%.

26 afișări
Imaginea articolului Băsescu, profesorilor: Nimeni nu pierde niciun leu la salariu

Băsescu, profesorilor: Nimeni nu pierde niciun leu la salariu (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Întrebat de un profesor dacă, în urma aplicării noii legi a educaţiei şi a salarizării unice, se va produce o diminuare a salariilor din educaţie, preşedintele Băsescu a răspuns: "Nimeni nu pierde niciun leu la salarii, noua lege a salarizării am promulgat-o şi salarile în preuniversitar cresc din 2010 cu 78% până în 2015".

El a adăugat că salariile din universitar vor creşte doar cu 30% în acest interval din timp.

Declaraţia şefului statului a fost primită cu aplauze, dar şi cu râsete de către dascălii din preuniversitar aflaţi în sala de la Palatul Parlamentului.

O altă profesoară, din Sectorul 2, i-a mulţumit lui Traian Băsescu pentru felicitarea de Sfântul Mihail transmisă în numele acestuia şi l-a întrebat cine le garantează celor din educaţie că vor fi aplicate toate măsurile de reformă, inclusiv cele privind salariile, când la 1 noiembrie s-a împlinit un an de când o lege nu a fost aplicată niciodată, referindu-se la legea privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor.

"Cred că nimeni nu vă poate garanta creşterea salariilor într-un moment de criză economică", a răspuns Băsescu, provocând nemulţumirea sălii.

Şeful statului a continuat: "Dacă se vor preda copiilor şase-şapte materii şi nu 14, vor rămâne bani foarte mulţi, totul este să fim şi cinstiţi cu noi înşine".

Traian Băsescu şi-a exprimat totodată speranţa că, deşi fiecare ministru a încercat să facă propria reformă a sistemului educaţional, de data aceasta, reforma din Pactul pentru educaţie a fost asumată de toată clasa politică.

"Este de presupus că orice ministru ar veni, de la orice partid, va respecta Pactul pentru educaţie. Speranţa mea este că, atâta timp cât cadrele didactice o vor respecta, se va aplica", a spus şeful statului.

El a vorbit şi despre succesul reformei din educaţie, arătând că succesul legii unice a educaţiei depinde de doi actori vitali, dascălii, dacă vor acceapta noua lege şi administraţia locală.

"Dacă administraţia va face o preluare brutală şi nu va respecta criteriile din lege şi vom avea director tot pe criterii politice, cu concurs la limita corectitudinii şi contracte cu profesorii, pentru că sunt apropiaţi de noi, de partidul nostru, cu siguranţă administraţia locală va face o a doua greşeală", a spus Băsescu, adăugând că, dacă se merge pe principiul "eu sunt PDL, directorul trebuie să fie de la PDL, eu sunt primar PDL, profesorii trebuie să fie tot PDL, atunci eşecul va fi garantat".

În opinia şefului statului, a doua garanţie a eşecului o reprezintă rezistenţa mai mult sau mai puţin declarată a cadrelor didactice, care poate compromite evoluţia calităţii şcolii româneşti şi procesul de descentralizare.

Despre competenţele pe care copiii şi le însuşesc prin procesul educaţiei, preşedintele a precizat că, pe măsură ce elevii vor învăţa mai puţine materii, cu atât vor excela în competenţele pe care şi le aleg. "Uitaţi-vă la mine cum vorbesc engleza", a spus Băsescu, pentru a da un exemplu în acest sens.

Băsescu a găsit şi vinovaţii pentru starea actuală a educaţiei din România: "Dacă s-a produs o depreciere a sistemului de educaţie, o nealiniere a sistemului de educaţie la standardele europene şi s-a produs, sunt doi responsabili, oamenii politici şi sindicatele, care au făcut un tandem formidabil ţin să ne facem simpatici cadrelor didactice, trimiţând nota de plată către sacrificarea calităţii educaţiei de care copiii aveau nevoie".

Preşedintele s-a retras de la dezbatere după ce a susţinut un discurs de aproximativ jumătate de oră. "Vă las alţii aici, să îi jumuliţi şi pe ceilalţi", a spus el, promiţând că, dacă profesorii nu termină discuţiile până la finalul emisiunii televizate unde urmează să participe, se va întoarce.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici