Băsescu: Radu Vasile a ţinut la mine şi eu la el. Ne-am respectat reciproc

Preşedintele Băsescu a mers, joi, la Senat, unde este depus sicriul cu trupul neînsufleţit al fostului premier Radu Vasile, pentru a se reculege la căpătâiul acestuia şi a depune o coroană cu flori, el declarând, la plecare, că a ţinut la Radu Vasile şi că relaţia lor a fost de respect reciproc.

177 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Radu Vasile a ţinut la mine şi eu la el. Ne-am respectat reciproc

Radu Vasile şi Traian Băsescu (Imagine: Marius Vasilică/Mediafax Foto)

"Eu am ţinut foarte mult la Radu Vasile pentru că, după mine, a fost un prim-ministru foarte eficient şi avem foarte multe lucruri de pe urma lui şi nu ştim că-s făcute pentru un «Da» scris de primul-ministru Radu Vasile. (...) Pentru mine a fost un prim-ministru extraordinar de bun pentru că a lăsat fiecărui ministru libertatea de a face ceva bun, să rămână ceva de pe urma Guvernului", a spus TrTraian Băsescuministru al Transporturilor în Guvernul Radu Vasile.

Şeful statului a menţionat că s-a simţit foarte mult legat de fostul premier.

"A fost un om de care m-am simţit foarte mult legat, pentru că a fost un om care nu te-a încurcat niciodată să faci ceva. Nu a încurcat pe nimeni, dimpotrivă. Când ai avut o idee, ca ministru, te susţinea să o faci", a spus Băsescu.

Întrebat dacă a existat o relaţie de prietenie între el şi fostul prim-ministru Radu Vasile, Băsescu a răspuns: "Nu pot spune prietenie, dar el a ţinut la mine şi eu am ţinut la el, adică ne-am respectat reciproc. De asta a şi avut încredere să-mi dea pe mână atunci programul cu Banca Modială, care s-a şi făcut - era programat să se finalizeze în doi ani şi l-am finalizat în 11 luni. La vremea aceea 300 de milioane de dolari pentru noi erau sume astronomice, faţă de astăzi când stăm cu miliardele de la UE şi nu le luăm".

Băsescu a spus că lui Radu Vasile i se datorează reabilitarea drumurilor naţionale, dar şi modernizarea aeroportului Otopeni, fostul premier fiind cel care a dat aprobare pentru aceste proiecte.

"Tot programul de reabilitare a drurmurilor naţionale, până la etapa a patra, a fost aprobat de el. Şi acum se mai lucrează de pe urma aprobării pe care a dat-o Radu Vasile la îmbunătăţirea sistemului de drumuri naţionale existent. Îmi aduc aminte cât de rapid mi-a aprobat programul de modernizare a aeroportului Otopeni, dacă vă aduceţi aminte cum arăta şi ce-i acum. Au fost în două faze, mi-a aprobat faza întâi, acum s-a ajuns deja la faza a doua", a spus Băsescu.

El a mai arătat că de numele lui Radu Vasile se leagă terminalul de containere de la Marea Neagră, dar şi prima autostradă nouă construită în România.

"Terminalul de containere de la Constanţa, care a făcut cel mai mare port de containere de la Marea Neagră din Constanţa, este aprobat tot de Radu Vasile. Şi prima autostradă nouă construită în România a fost aprobată tot de Radu Vasile. E vorba de Bucureşti-Cernavodă", a spus Băsescu.

El a arătat că Radu Vasile nu era un om comod, cum apreciau alţii, şi că modul în care s-a comportat PNŢCD faţă de fostul premier a adus partidul în situaţia în care se află azi.

"Foarte mulţi spuneau că e mai comod. Nu e adevărat, însă miniştrii trebuiau să-i propună ceva întotdeauna. Şi niciodată nu a fost negativ la «Hai să facem ceva!». Iar eu cred că modul cum s-a comportat PNŢCD cu el a adus PNŢCD unde l-a adus, pentru că îmi aduc aminte pe urmă, aflând că la PNŢCD nu poate candida pe liste, eu eram preşedintele PD şi l-am invitat să candideze pe lista PD ca senator la Argeş", a mai spus Băsescu.

Traian Băsescu i-a înmânat soţiei fostului premier decoraţia pe care i-a conferit-o post-mortem lui Radu Vasile.

Preşedintele Traian Băsescu a venit la Senat, la catafalcul fostului premier Radu Vasile, imediat după fostul şef de stat Ion Iliescu, care venit pentru a se reculege şi pentru a depune un buchet de flori. Băsescu şi Iliescu nu s-au salutat, Iliescu plecând imediat după ce a intrat Băsescu.

La catafalc s-au mai recules şi prinţul Paul şi prinţesa Lia.

Fostul premier Radu Vasile, care a încetat din viaţă în noaptea de marţi spre miercuri, a fost depus, joi, în holul mare al Senatului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici