Băsescu: România este o ţară sigură, nu este riscul unei invazii, vom avea două comandamente NATO

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, în conferinţa de la finalul mandatului, că România este în prezent o ţară sigură din punct de vedere al securităţii şi nu riscă o invazie, dar sunt necesare investiţii în armată, el menţionând totodată găzduirea a două comandamente NATO.

329 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România este o ţară sigură, nu este riscul unei invazii, vom avea două comandamente NATO

Traian Băsescu (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

”Fac afirmaţia, cu toată responsabilitatea, că românii trăiesc într-un stat sigur, într-o lume în care atacurile teroriste sunt la oridinea zilei şi le-aţi văzut, într-o lume în care Europa şi NATO sunt organizaţii formate din state care sunt ţinte pentru teriorişti, state care sunt ţinte pentru atacurile cibernetice, România este o ţară sigură datorită modului cum instituţiile ei funcţionează”, a afirmat Băsescu.

”De asemenea, dacă privim la ce se întâmplă în jurul nostru, în regiune, dacă privim la agresivitatea vecinului nostru de la răsărit, a domnului preşedinte Putin şi a armatei sale, vă asigur că România este de asemenea un stat sigur. Pentru România nu există riscul unei invazii, riscul unei destabilizări proiectată la Moscova, şi asta nu pentru că neapărat Vladimir Putin nu este interesat de România. Este interesat, dar România este într-un sistem de alianţe solid, în interiorul alianţei NATO are un parteneriat strategic cu SUA, care îi dă confortul că nu este singură în faţa riscurilor la securitatea naţională. România a devenit un furnizor de securitate pentru multe alte state NATO”, a mai spus Băsescu.

În acest sens, el a indicat faptul că România şi-a obţinut încrederea prin participările militare în Balcani, Irak, Afganistan, Africa. De asemenea, a făcut referire la scutul antirachetă de la Deveselu, care este destinat protejării multor alte state NATO, inclusiv SUA.

”Priviţi la ce se întâmplă în baza militară de la Kogălniceanu, un număr mare (600, n.r.) de puşcaşi marini sunt dislocaţi acolo, gata oricând să se constituie într-o forţă de intervenţie rapidă”, a mai declarat şeful statului.

El a mai indicat exerciţiile militare din Marea Neagră la care participă flota militară a României împreună cu nave ale SUA, ale Marii Britanii şi ale Franţei.

”În momentul de faţă sunt luate decizii pentru crearea a două comandamente NATO pe teritoriul României şi ele trebuie să devină operaţionale până în anul 2016, la următorul summit NATO. Un comandament de batalion şi un comandament NATO de divizie. Deci, din punct de vedere al securităţii, România este mai sigură ca niciodată”, a menţionat Traian Băsescu.

De asemenea, el a susţinut că serviciile de informaţii, SRI, SIE, STS, ”sunt totalmente conectate la sistemele de informaţii ale aliaţilor, în mod deosebit în ceea ce priveşte informaţiile de securitate care vizează cooperarea în NATO, dar şi relaţia în interiorul parteneriatului strategic cu SUA”.

Băsescu a ţinut să sublinieze că parteneriatul strategic cu SUA a devenit realitate în timpul mandatului său, chiar dacă discuţia pe marginea acestuia a început în mandatul lui Ion Iliescu.

”Din punct de vedere al armatei care încă mai trebuie dotată consistent, şi în zona aviaţiei, şi a marinei, şi a trupelor terestre, din punct de vedere al structurilor de securitate înţelegând intelligence, putem spune că România este un stat sigur. (...) Dacă la începutul mandatului meu, odată cu intrarea efectivă a României în NATO, eram o ţară NATO, în momentul de faţă suntem o ţară NATO credibilă în interiorul alianţei”, a mai spus şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici