Băsescu: România nu va accepta ca intrarea în spaţiul Schengen să fie condiţionată de alt subiect

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Sofia, că România nu va accepta ca intrarea în spaţiul Schengen să fie condiţionată, direct sau indirect, de orice alt subiect, fie că este vorba despre achiziţii publice, despre problematica romă, "cu atât mai puţin de MCV".

28 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România nu va accepta ca intrarea în spaţiul Schengen să fie condiţionată de alt subiect

Băsescu: România nu va accepta ca intrarea în spaţiul Schengen să fie condiţionată de alt subiect (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Unul din obiectivele majore a fost să ne stabilim priorităţile. Amândoi am concluzionat că România şi Bulgaria au două priorităţi majore în interiorul UE. Unul este legat de accesul în spaţiul Schengen aşa cum am convenit şi cu partenerii europeni - în martie 2011 - cu condiţia îndeplinirii condiţionalităţilor tehnice ale proiectului. De asemenea, am propus domnului preşedinte Părvanov ca guvernele noastre să analizeze împreună dacă ne putem stabili ca obiectiv încheierea funcţionării MCV până sfârşitul anului 2011", a declarat Traian Băsescu după convorbirile oficiale pe care le-a avut cu omologul său bulgar, Gheorghi Părvanov.

În ceea ce priveşte accesul în spaţiul Schengen, şeful statului a adăugat că, în condiţiile în care România îşi asumă îndeplinirea tuturor obligaţiilor, nu poate accepta ca intrarea în spaţiul Schengen să fie condiţionată, "direct sau indirect, de orice alt subiect, fie că vorbim despre achiziţii publice, fie că vorbim despre problema roma, cu atât mai puţin putem accepta punerea sub semnul întrebării a accesului în spaţiul Schengen legat de MCV".

"Atât noi, cât şi partenerii noştri europeni trebuie să respectăm 100% prevederile tratatului de aderare şi angajamentele pe care ni le-am luat. România a fost dispusă, atunci când a fost cazul, să recunoască întârzierile în respectarea propriilor angajamente", a conchis şeful statului român.

De asemenea, el a mai arătat că România va susţine intrarea Bulgariei în proiectul AGRI.

La rândul său, preşedintele Bulgariei, Gheorghi Părvanov, a declarat că "problema privind romii nu trebuie conectată cu criteriile de aderare la spaţiul Schengen".

"Un element important, aşa cum spunea şi preşedintele Băsescu, este că această problemă privind romii nu trebuie conectată cu criteriile de aderare la spaţiul Schengen", a afirmat Gheorghi Părvanov.

El a mai susţinut că problema romilor este nu numai a României şi Bulgariei, ci şi una a comunităţii europene.

"Aici vorbim de cetăţenii români şi bulgari care sunt înainte de toate cetăţeni europeni. Dacă un cetăţean încalcă legile în ţara în care s-a stabilit va trebui să suporte consecinţele, să fie pedepsit, însă acest lucru nu trebuie să însemne neapărat expulzări. Soluţia pe care trebuie să o identificăm în ceea ce-i priveşte pe romi nu trebuie să fie izolarea acestora", a mai afirmat Gheorghi Părvanov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici