Băsescu: Toate statele au acceptat prezenţa Kosovo cu statut de invitat la SEECP

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că toate statele din SEECP au acceptat prezenţa Kosovo la reuniune, după ce summitul de anul trecut a fost anulat tocmai din cauza invitării reprezentanţilor Priştinei.

224 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Toate statele au acceptat prezenţa Kosovo cu statut de invitat la SEECP

Băsescu: Toate statele au acceptat prezenţa Kosovo cu statut de invitat la SEECP (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un aspect important al summit-ului a fost acela că "toate statele, indiferent, şi cele care au recunoscut şi cele care n-au recunoscut Kosovo, au acceptat prezenţa Kosovo cu statut de invitat, ceea ce ne-a permis redactarea unor paragrafe care avansează practic în procesul de găsire a unor soluţii comune între Priştina şi Belgrad", a precizat Traian Băsescu, la finalul summit-ului şefilor de stat şi de guvern din SEECP.

La rândul său, preşedintele albanez, Bujar Nishani, a subliniat că participarea Kosovo la SEECP este foarte importantă nu numai pentru acest stat, dar şi pentru întreaga regiune. "În baza principiilor SEECP şi a acordurilor dintre Kosovo şi Serbia, facilitate de UE, potrivit cărora niciuna dintre părţi nu va pune obstacole şi nici nu va încuraja alte părţi să blocheze integrarea europeană, Albania a salutat participarea Kosovo la activităţile SEECP din ultimul an şi salută decizia de a invita Kosovo în calitate de invitat permanent la toate activităţile SEECP, la toate nivelurile şi ca partener egal", a precizat preşedintele albanez.

Summit-ul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, programat în Macedonia pe 1-2 iunie 2013, a fost anulat pe fondul disensiunilor izbucnite privind invitarea reprezentanţilor Kosovo la reuniune.

Preşedintele macedonean, Djordje Ivanov, spunea atunci că a decis anularea summit-ului de la Ohrid pentru "a proteja interesele şi demnitatea Macedoniei", explicând că Guvernul de la Skopje nu vrea să se lase angrenat într-un joc de drepturi de veto şi boicoturi.

Cinci din cele 12 state membre ale SEECP - Serbia, Grecia, România, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina - nu recunosc independenţa Kosovo.

Preşedintele Traian Băsescu a găzduit, miercuri, la Palatul Cotroceni, summit-ul şefilor de stat şi de guvern din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP).

La reuniune au participat cele 12 state membre din regiune: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Turcia, Serbia, Slovenia, Republica Moldova, Muntenegru şi Fosta Republica Iugoslavă a Macedoniei.

De asemenea, au fost prezenţi, în calitate de invitaţi, reprezentanţi ai Priştinei, comisarul european pentru Extindere, Štefan Füle, şi secretarul general al Consiliului Cooperarii Regionale (RCC), Goran Svilanović.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici