Băsescu: Tranzacţiile cu sume de peste 15.000 euro ar trebui raportate în 24 de ore

Preşedintele Băsescu a declarat, vineri, că autorităţile ar trebui să revină la regula raportării în 24 de ore la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a tranzacţiilor bancare cu sume mai mari de 15.000 de euro, termenul de zece zile prevăzut în prezent fiind "prea relaxat".

1120 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Tranzacţiile cu sume de peste 15.000 euro ar trebui raportate în 24 de ore

Băsescu: Tranzacţiile cu sume de peste 15.000 euro ar trebui raportate în 24 de ore (Imagine: Mediafax Foto)

Şeful statului a arătat, la o dezbatere organizată de Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, că ultima modificare a legislaţiei româneşti a relaxat, aparent, modul de raportare a sumelor depuse în bănci, în sensul că orice cetăţean român care depune suma limită din lege, devine automat obiect al transmiterii de informaţii de la bancă la Oficiu, iar până când Oficiul nu constată că a fost corectă tranzacţia, suma se raportează.

"Din acest punct de vedere, aş menţiona că, dacă în legislaţia iniţială suma limită care trebuia raportată de bănci era 10.000 de dolari, astăzi, ea a fost ridicată prin noua legislaţie la 15.000 de euro, şi timpul de raportare de la 24 de ore, la 10 zile", a spus Traian Băsescu.

El a menţionat că, "având în vedere mijloacele tehnice de care dispun băncile şi sistemul globalizat, este clar că 10 zile este un timp prea relaxat".

"Cred că autorităţile române trebuie să revină la raportarea în 24 de ore la Oficiul pentru Spălarea Banilor, şi este o sugestie pe care o fac şi factorilor guvernamentali şi responsabililor parlamentari", a afirmat Băsescu, arătând însă că "simpla raportare nu rezolvă lucrurile".

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că, la nivel naţional, este necesară o structură instituţională, în stare de cooperare, în care să se implice atât Ministerul Administraţiei şi Internelor, Oficiul pentru Spălarea banilor, dar şi DIICOT, Ministerul de Externe şi alte instituţii, "pentru că nicio instituţie singură nu va reuşi să atingă performanţa de a pune sub control fenomenul de spălare a banilor, care provin din crimă organziată".

Referindu-se la provenienţa banilor, Băsescu a mai spus că aceştia vin "din zona de trafic de persoane, copii sau femei, categorii defavorizate, din traficul de droguri, armament, sau de produse chimice interzise".

"O cooperare interinstituţională este singura soluţie pentru a fi eficienţi în lupta împotriva reţelelor de crimă organizată", a mai spus el.

Traian Băsescu a felicitat Parlamentul, Guvernul şi Oficiul Naţional de Prevenire a Combatere a Spălării Banilor pentru că în momentul de faţă România are o legislaţie perfect aliniată legislaţiei UE şi este una dintre primele ţări care şi-a aliniat legislaţia UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici