Băsescu: Trei miniştri vor merge la Odorheiu Secuiesc vineri pentru a discuta cu autorităţile

Preşedintele Traian Băsescu, a anunţat, duminică, după întâlnirea cu autorităţile din Harghita şi Covasna, că vineri, la Odorheiu Secuiesc, vor merge miniştrii Transporturilor, Dezvoltării Regionale şi Turismului, cărora administraţia trebuie să le prezinte proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii.

26 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Trei miniştri vor merge la Odorheiu Secuiesc vineri pentru a discuta cu autorităţile

Băsescu: Trei miniştri vor merge la Odorheiu Secuiesc vineri pentru a discuta cu autorităţile (Imagine: Mediafax Foto)

Întâlnirea pe care şeful statului a avut-o cu primarii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene din Harghita şi Covasna a durat aproximativ cinci ore, fiind discutate atât problemele economice ale acestor zone, cât şi aspectele legate de autonomie.

Preşedintele a anunţat că pentru dezvoltarea economică a celor două judeţe a fost susţinută necesitatea investiţiilor în infrastructură: de transport, şcolară, de mediu şi de turism.

Şeful statului a spus că s-a angajat în faţa autorităţilor că de săptămâna viitoare în aceste două judeţe vor merge membri ai Guvernului, iar autorităţile locale au fost avertizate să le prezinte acestora proiecte de infrastructură, şi nu studii de fezabilitate.

"Simpla discuţie pe studii de fezabilitate nu are pentru mine nicio valoare. Am atenţionat autorităţile că la întâlnire trebuie să prezinte proiecte, ci nu studii de fezabilitate", a spus preşedintele.

Potrivit acestuia, vinerea viitoare la Odorheiu Secuiesc autorităţile din Covasna şi Harghita ar urma să se întâlnească cu mistrul Transportuirilor, Radu Berceanu, cu ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Blaga, şi cu ministrul Turismului, Elena Udrea, urmând ca peste două săptămâni să ajungă în zonă pentru discuţii cu autorităţile locale şi ministrul Sănătăţii şi cel al Mediului.

Traian Băsescu a spus că s-a consultat înainte cu aceşti miniştri, convenind asupra acestei întâlniri.

Preşedintele a mai spus că a transmis autorităţilor din Covasna şi Harghita faptul că şcolile şi spitalele trebuie transferate administraţiei locale cu resursele financiare.

Şeful statului a precizat că în discuţiile cu autorităţile din cele două judeţe a făcut o prezentare generală a situaţiei României, respectiv viziunea sa şi a Guvernului, pentru depăşirea acestui moment de criză economică, cu referire la nevoia ca în această perioadă împrumuturile să fie limitate.

În ceea ce priveşte transferarea şcolilor către autorităţile locale, Băsescu a spus că aceasta nu înseamnă subordonarea unităţilor de învăţământ, ci o colaborare între reprezentanţii autorităţilor locale, părinţi şi cadre didactice.

El a precizat că directorii şcolilor, care vor deveni manageri şcolari, vor fi desemnaţi de un consiliu de administraţie format din o treime cadre didactice, o treime reprezentanţi ai părinţilor şi o treime administraţie locală.

"Prin această măsură se poate asigura orientarea şcolii către interesele autorităţilor locale", a spus preşedintele.

El a exemplificat cu faptul că o treime din orele de studiu sunt opţionale, însă până acum acest opţional a fost doar enunţat, ci nu a fost o realitate, elevii fiind obligaţi să respecte programa şcolară.

În opinia preşedintelui, noul sistem ar permite ca această treime de ore să fie direcţionată către ore de studiu adaptate nevoilor comunităţii locale.

Citeşte şi:

Primarii maghiari nu vor renunţa la autonomia Ţinutului Secuiesc

Băsescu s-a întâlnit cu şefii poliţiei din Covasna şi Harghita

Băsescu: În România nu va exista niciodată autonomie teritorială

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici