BEC: Din buletinele nule, 1.260 valabile pentru Băsescu, 987 pentru Geoană

Biroul Electoral Central a constatat că din buletinele de vot declarate nule un număr de 2.247 sunt valabil exprimate, dintre acestea 1.260 fiind în favoarea lui Traian Băsescu, iar 987 de voturi fiind pentru Mircea Geoană, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al BEC după finalizarea reexaminării.

30 afișări
Imaginea articolului BEC: Din buletinele nule, 1.260 valabile pentru Băsescu, 987 pentru Geoană

BEC: Din buletinele nule, 1.260 valabile pentru Băsescu, 987 pentru Geoană

Potrivit datelor furnizate de BEC, din cele 863 de buletine de vot declarate nule în secţiile de votare din străinătate la al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor, membrii Biroului Electoral pentru secţiile din străinătate au predat la Biroul Electoral Central 861 de buletine de vot nule.

În urma verificării, membrii BEC a constatat că 91 dintre acestea erau buletine de vot valabil exprimate pentru Traian Băsescu şi 19 pentru Mircea Geoană.

Muhuleţ: Procesul-verbal este înaintat CC

Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a anunţat că procesul-verbal cu rezultatul reexaminării şi renumărării buletinelor de vot nule este înaintat Curţii Constituţionale, urmând ca această instanţă să ia o decizie.

"În acest moment, procesul-verbal este înaintat Curţii Constituţionale, decizia urmând să le aparţină judecătorilor de la această instanţă", a spus Muhuleţ.

Curtea Constituţională a decis, vineri, renumărarea voturilor nule de către Biroul Electoral Central (BEC), pentru a se stabili dacă există diferenţe între datele consemnate în procesul-verbal şi realitatea constatată.

Renumărarea buletinelor de vot nule a început vineri seară şi trebuia să se încheie până luni, la ora 15.00.

Muhuleţ: Erorile constatate la renumărare, cauzate de oboseala de la secţiile de votare

Purtătorul de cuvânt al BEC a pus pe seama oboselii celor din secţiile de votare erorile constatate în urma verificării voturilor declarate nule.

"Probabil, datorită oboselii înregistrate la secţiile de votare, când ele au fost examinate în primă instanţă (n.r. buletinele de vot), după aceea la birourile electorale judeţene când ele au fost îndosariate, au apărut aceste erori şi, în urma verificării lor la BEC, am putut să mai descoperim 2.247 de buletine de vot valabile", a afirmat Muhuleţ.

El a apreciat că erorile constatate sunt "chestiuni de interpretare, de la buletin de vot la buletin de vot".

"Ştampile aplicate tangent sau netangent cu chenarele în care era votat un candidat, ştampile aplicate pe ambele chenare, dar pe unul s-a aplicat ştampila cu menţiunea «VOTAT», iar pe celălat cotorul ştampilei, chestuni de genul acesta le-au scăpat membrilor biroului secţiilor de votare şi ne bucurăm că am putut să le verificăm din nou şi să facem lumină şi în acest caz", a mai spus purtătorul de cuvânt al BEC.

CC a primit documentele privind renumărarea voturilor nule

Curtea Constituţională (CC) a primit, luni, documentele privind renumărarea voturilor nule la alegerile prezidenţiale de la Biroul Electoral Central, în termenul impus de instanţa constituţională.

Documentele de la Biroul Electoral Central (BEC) au sosit până la ora 15.00, aşa cum a solicitat Curtea Constituţională vineri.

PSD a reclamat Curţii Constituţionale fraudarea alegerilor prezidenţiale, solicitând anularea scrutinului din 6 decembrie.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici